NAŠA TEMA

Kako roditi pametno dijete

Djetetov mozak treba “nabildati” dok je još u trbuhu

Redakcija

4.10.2016

Znamo da želite roditi pametno malo stvorenje. Zato vam nudimo deset sugestija za način života tokom trudnoće i u prvim mjesecima nakon poroda:

1. Važne nutrijente za razvoj mozga dijete će dobiti ako redovno jedete jaja, govedinu i mliječne proizvode.

2. U trudnoći treba provjeriti rad štitnjače.

3. Redovno lagano vježbajte i dovoljno se krećite (ako ljekar ne odredi drugačije): istraživanja pokazuju veću inteligenciju i govorne sposobnosti u dobi od pet godina kod djece čije su majke vježbale u trudnoći.

4. Pazite na težinu.

5. Redovno posjećujte zubara (laik nikada ne bi pomislio da zubi mogu imati veze s djetetovim mozgom).

6. Osigurajte dovoljno vitamina, posebno B12.

7. Opuštajte se i održavajte dobro raspoloženje, jer hormoni stresa vjerovatno smanjuju cirkulaciju u maternici, a mogu utjecati i na razvoj sinapsi. Različite metode opuštanja tokom trudnoće višestruko su korisne.

8. Dojite, jer je i dojenje višestruko korisno.

9. Pobijedite postporođajnu depresiju: majke od nje pate dosta često u prvoj godini djetetovog života. Istraživanja su pokazala da njihova djeca imaju siromašniji rječnik zato što se majke u depresiji manje bave i igraju s djecom, jer ih muče lični problemi. Depresija je težak problem i svakako se u borbi protiv nje treba obratiti stručnjaku.

10. Pazite na količinu željeza u krvi: svi minerali su važni u razvoju djeteta tokom prve dvije godine, no ozbiljan manjak željeza može utjecati i na moždana oštećenja. Posavjetujte se s ljekarom, jer prevelike količine željeza, pak, mogu biti toksične.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.