NAŠA TEMA

Feng shui: Mirna soba puna vedrine

Kako će boravište vašeg djeteta zračiti radošću i samopouzdanjem

Bebeimame.ba

13.2.2017

Ne postoje loša djeca, postoji samo loše ponašanje

Naš okoliš utječe na naše ponašanje. Feng shui je 4 000 godina stara kineska vještina uređenja životnog prostora u skladu s energijom Zemlje ili chijem, kako bismo bili u ravnoteži sa silama prirode. Primjena praktičnih tehnika feng shuija u domu pomoći će da iskoristite prednosti dobrog chija i stvorite uravnoteženu okolinu za svoje dijete. Kinezi kažu: – Ne postoje loša djeca, postoji samo loše ponašanje.

Smjer spavanja

Mjesto na kojem dijete provodi najveći dio vremena svakog dana je krevet. Zato  je smjer u kojem je okrenuto tokom spavanja iznimno važan. Cilj je dječiji krevet postaviti tako da uzglavlje bude okrenuto prema jednoj od dobrih strana svijeta.

Spavanje u smjeru mudrosti (sjever-jug) pomoći će djetetu u dobivanju boljih ocjena i poboljšanju stava prema školi, a smjer ‘braka i harmonije’ (istok-zapad) smanjit će svađe i sukobe u domu te pomoći djetetu da bolje spava.

Izlaganje elektromagnetskim frekvencijama

Elektromagnetske frekvencije su snažne energije koje emitiraju elektronički uređaji. One smanjuju proizvodnju melatonina u tijelu, koji pomaže u prevenciji nesanice, neraspoloženja, ljutnje i depresije te tijelu u borbi protiv tumora.

Rasporedite namještaj tako da vaše dijete u svako doba dana (dakle ne samo u svojoj sobi) bude metar do metar i po udaljeno od televizora, kompjuterskih monitora, stereo-uređaja, rasvjetnih tijela i drugih elektroničkih uređaja.

Nikada ne koristite električni pokrivač ili grijač kreveta te ne dopuštajte djeci gledanje u mikrovalnu pećnicu dok čekaju kokice. Odmaknite se i sami metar i po dok je mikrovalna uključena.

Šta vidi dječije oko

Promotrite šta vaše dijete gleda svakoga dana. Sretna porodična fotografija vidljiva s djetetova kreveta umirujuća je prije nego što ono zaspi i nakon što se probudi. Podsjeća ga na to da je dio sretne porodice kada je samo u sobi.

Plakati mačića, psića i omiljenih likova iz crtića nisu prijeteći i umiruju djecu.

Nered

Čišćenje za malim djetetom je poput čišćenja snijega s pločnika dok sniježi. Nema smisla! No djeca trebaju prostor za spremanje predmeta kako bi se nered držao pod kontrolom.

Ako je dječija spavaonica ujedno prostorija za učenje, dijete se neće moći koncentrirati na učenje u neurednoj okolini. Djeca bi često trebala čistiti prostor ispod svog kreveta, koji obično postaje skupljalište smeća i dječijeg blaga te zatvara energiju.

Raspored namještaja

Uzglavlje kreveta trebalo bi biti postavljeno uz čvrst zid. Pobrinite se da ima dovoljno mjesta za kretanje sa svake strane kreveta, nikad ne postavljajte jednu stranu uz zid.

Izbjegavajte postavljanje kreveta ispod prozora ili izravno nasuprot vratima. Ako stojeći na vratima možete ravno baciti loptu i pogoditi krevet, energija koja teče u prostoriju također će pogoditi krevet, što nije dobro za dijete.

Ogledala nisu za dječiju sobu. Ona prostoriju drže ‘budnom’ i otežavaju spavanje.

Boje

Navike spavanja vašeg djeteta pokazat će vam je li prostorija udobna. Ako dijete često dolazi u vaš krevet, znači da mu njegova soba ne odgovara.

Izbjegavajte energične boje, osobito crvene i druge žive boje, jer mogu uzrokovati pretjerano temperamentno ponašanje tokom igre i previše hiperaktivne energije, koja dijete sprečava da zaspi.

Žive boje odgovaraju igraonicama, ali spavaonice trebaju biti umjerenije. Plave i svijetloružičaste su umirujuće. Zelene i boje kože također će odgovarati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.