NAŠA TEMA

Kako savladati djetetov strah od vode

Ako želite da vaš mališan provodi nezaboravne sate u igri i druženju s vodom, poslušajte naše savjete

Avaz.ba

3.8.2017

Savjete koje smo pripremili za vas nisu namijenjeni samo za boravak na moru. Ne zaboravite ih primijeniti u svakodnevnim ritualima (kupanje i brčkanje u kadi), jer od vas kao roditelja zavisi kakav će stav prema vodi zauzeti dijete.

Zato nikada:

* Nemojte prisiljavati dijete da se kupa u vodi koja mu prelazi visinu grudi. Tada dolazi do blokiranja dijafragme i ono zaustavlja disanje. Ovo pravlio važi i za bazene i čamce u kojima se dijete igra.

* Ne smijete tjerati dijete da roni. Ono je hrabro koliko mu je potrebno. Pokažite mu kako da zaroni i ono će samo u trenutku kada se oslobodi to i uraditi.

* Ne treba dijete polijevati i prskati vodom. Dozvolite mu da samo odredi trenutak kada će i kako stupiti u kontakt s vodom.

* Dijete koje je prohodalo nemojte voditi u dubinu, samo ćete pojačati njegov strah od gubljenja tla pod nogama.

* Ne prisiljavajte ga da uđe u vodu, ukoliko mu je hladno. Idealna temperatura za kupanje je 26 do 27 Celzijevih stepeni (što nije baš čest slučaj s morskom vodom).

* Ako dijete plače i neće u vodu, pokušajte u razgovoru s njim saznati koji je razlog.

* Ne ostavljajte dijete samo da se igra u vodi, bilo da je u pitanju more, rijeka ili kadica za kupanje. Stalno ga imajte ne oku.

Treba znati

* Strah od gubljenja zraka dijete će najbolje svladati ako ga naučite da puše u vodu. Kada se igra u kadici nagovorite ga da uzme vodu u šake i da u nju puše. Na taj način će se osloboditi straha da će mu voda ući u usta i nos.

* Dijete treba samo ulaziti u vodu. Potrebno je da ono osjeti oslonac pod svojim nogama. Prepustite njemu da odredi dubinu i vrijeme ulaska u vodu.

* Naučite ga da vas imitira. Nemojte ga na silu učiti da roni i da pliva. Kroz igru mu pokažite kako vi to radite. Ono će vas ubrzo početi imitirati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.