NAŠA TEMA

Zdravlje & Njega: Pelenski osip - ekcem koji voli ljeto

Dobra vijest je da taj osip možete izliječiti za samo nekoliko dana, a savjesnom njegom možda i zauvijek

Avaz.ba

3.8.2017

Ekcem uzrokovan pelenama, koji je mnogo češći ljeti kada je vruće, sigurno ne pruža lijep pogled, a ni djetetu se ne dopada. Iako se ovdje ne radi o ozbiljnom medicinskom problemu, ova vrsta ekcema, ipak, spada u one male životne neugodnosti.

Ako je bebina koža koja je u dodiru s pelenom crvena i bolna, tada već imate vrlo značajnu dijagnozu. Dobra vijest je da taj osip možete izliječiti u roku od samo nekoliko dana, a savjesnom njegom možda ga se i riješiti zauvijek.

Uklonite pelenu

Kako je ekcem uzrokovala pelena, pozabavite se njome. Ako primijetite da dijete ima osip, skinute mu pelenu kada je god to moguće. Tako urin i stolica neće dospjeti na kožu. Kako biste izbjegli nesreće dok dijete nema pelenu, stavite ga na gumeni prostirač koji možete lako očistiti.

Često presvlačite

Najučinkovitiji način kojim ćete izliječiti ili spriječiti ekcem je taj da je vaše dijete uvijek čisto i suho. Topla vlažna pelena pospješuje kožne infekcije.

Kada ljekaru

Ako ništa ne pomaže, posjetite ljekara. Ekcem izazvan pelenom može se pogoršati ako ga ne liječite, a guza vaše bebe može postati hrapava i bolna. Možete pričekati dva do pet dana, ako se osip za to vrijeme ne popravi trebali biste otići ljekaru.

Higijena

Mokra krpa i sapun najbolje će očistiti bebinu guzu. Pažljivo uklonite sve ostatke sapuna čistom mokrom krpom ili ih isperite čistom vodom.

Obrišite guzu

Kada mijenjate pelenu pazite na to da ste temeljito obrisali to područje tijela. Preporučljivo je ostaviti bebu nekoliko minuta bez pelene da se koža osuši na zraku.

Staro sredstvo koje će držati bebinu kožu suhom je kukuruzni skrob. Malo kukuruznog skroba prepržite na tavi te stavite na bebinu guzu. Komercijalni puderi koji također sadrže kukuruzni skrob vjerovatno djeluju kao i sam skrob.

Mast protiv osipa

Mnogi ljekari preporučuju korištenje kreme ili masti protiv osipa koju treba nanijeti pri svakom presvlačenju. Takve kreme djeluju kao štit protiv urina i stolice.

Pokušajte s puderom

Drugi način kako ćete zaštititi kožu vašeg djeteta od tvari koje je iritiraju jeste nanošenje dječijeg pudera na bebinu guzu. Ipak, budite pažljivi, jer su istraživanja dokazala da može biti smrtonosno ako dijete udahne puder.

Puder na bazi kukuruznog skroba nije tako opasan. Kada nanosite puder najprije ga stavite na ruke, podalje od djeteta, a tek ga zatim nanesite na bebinu guzu.

Moguće infekcije

Ponekad je ono što smatrate ekcemom ustvari gljivična infekcija, poznata kao i Candida albicans. Nije uvijek jednostavno razlikovati ih, iako gljivična infekcija često izgleda poput bijelih tačkica na crvenoj podlozi.

Kako biste izliječili infekciju kvaščevih gljivica možete pokušati sredstvom protiv gljivičnih infekcija koja se izdaje bez liječničkog recepta. Isto tako, možete posjetiti ljekara koji če vam propisati recept.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.