NAŠA TEMA

Roditelji i djeca: Jeste li dobra mama

Ili: 10 dobrih navika za sretno djetinjstvo

Avaz.ba

13.10.2017

Od trenutka kad saznate da ste trudni, pa sve dok vaše dijete ne ode na fakultet postavljat ćete sebi pitanje: Jesam li dobra mama? Biti roditelj mnogo je teže nego biti menadžer ili direktor velike kompanije. Ali, kao i u svakom poslu, postoje postupci i navike koji vam mogu biti od velike pomoći. Počnite ih primjenjivati od malih nogu, ali ne zaboravite na njih i kad djeca odrastu.

No, prije nego što vam otkrijemo koje su to navike, da ponovimo ono što već, vjerovatno, znate: Prve tri godine izuzetno su značajne u odgoju djeteta. Ali, baš u to vrijeme njihovi osmijesi su neodoljivi, plač neutješan, a manguplucima kao da nema kraja. Bez obzira na sve to, od vas se traži osmijeh pun povjerenja, stroga i pravedna riječ, topli zagrljaj i dosljednost. A sada, evo tih 10 čarobnih postupaka i navika:

1. Volim te

Mlade mame stalno ljube, dodiruju i maze svoje bebe. Neka vas ta navika ne napusti. Istraživanje je pokazalo da djeca s kojom se ne komunicira prilikom hranjenja napreduju sporije od onih s kojima majka priča pri jelu.

Dodiri, osmijesi i riječi pohvale, također, hrane djecu. Dodiri i zagrljaji su zarazni, prenijet ćete ih na djecu i to će im postati normalno i vratit će vam istom mjerom.

A jednog dana neće im biti teško zagrliti brata ili prijatelja koji je imao loš dan. Zapamtite: Ljubav i nježnost prave dobre ljude.

2. Priča za laku noć

Odvojite malo vremena za priču za laku noć. Odaberite slikovnice s puno slika i sami izmišljajte priče, takvi razgovori od neprocjenjive su važnosti.

Mali rituali pomažu djeci u stvaranju rutine, određena slikovnica ili uspavanka značit će - vrijeme je za spavanje. Osmislite pjesmice za odlazak u vrtić, ručak i večeru, iznenadit će vas pozitivan učinak na vaše dijete.

Istraživanje koje je provela kompanija "Johnson&Johnson" pokazalo je da roditelji koji prate rutinu od 30 minuta koja uključuje kupanje, masiranje djeteta i priču za laku noć uspavaju svoje dijete brže nego inače, djeca spavaju duže i rjeđe se bude tokom noći. Ne zaboravite, upornost pomaže!

3. Razgovarajte s bebom

Dok ste u šetnji, kad mijenjate pelene, dok pripremate obrok - pričajte. Objašnjavajte svom malenom šta se događa oko njega. Dijete priča od prvog dana, njegov razgovor je plač i smijeh, vaš odgovor su riječi i rečenice koje će smiriti dijete i stvoriti rutinu od koje će se osjećati sigurno.

4. Hvalite svoje dijete

Samopouzdanje je važna stvar, a njegova izgradnja započinje od malih nogu. Mnogi roditelji ne misle da su pohvale ono što treba raditi od prvog dana. Iako dijete ne razumije riječ hvala, razumjet će pljesak. Spojite ručice i zaplješćite zajedno!

5. Riječi koje otvaraju sva vrata

Nikad nije prerano za riječi kao što su - hvala, molim i oprosti. Zvuče predivno kada ih izgovara dvogodišnje dijete, a svaki zahtjev upotpunjen jednom od tih riječi teško ćete odbiti. Malo dijete brzo će naučiti da se neke stvari ne mogu dobiti samo tako, ali i da postoje riječi koje otvaraju sva vrata.

6. Potičite stvaranje

Svaki crtež i skulptura od papira koju dijete napravi vrijedni su pohvale. Na taj način potičete ga da i dalje razvija maštu i stvara. Teta u vrtiću pohvaliti će rad, no tek kad ga pohvale mama i tata on dobiva pravu vrijednost. Odredite kutak u stanu u kojem ćete izložiti dječije radove.

7. Reagirajte na plač

Roditelji su u strahu da će skačući na svaku suzu razmaziti dijete. To je istina kada govorimo o trogodišnjaku, ali kada je riječ o tek rođenoj bebi, pravila su drugačija.

Zadaća roditelja u prvih 12 mjeseci je "objasniti" bebi da je sigurna i zaštićena. Svaka suza neka bude mali znak za uzbunu. Bez brige, imat ćete dovoljno vremena za objašnjavanje toga da suze nisu uvijek najbolje rješenje nakon što ugase prvu svjećicu na torti.

8. Razgovarajte s pedijatrom

Prvih šest mjeseci dijete mora odlaziti na pregled kod pedijatra, nakon toga doktor će sam odrediti vrijeme kontrola. Vi ćete, kao savjesni roditelji, otrčati u ordinaciju svaki put kada dijete kihne, što će kod nekoga izazvati podsmijeh.

Ne obazirite se na to, pedijatar će stručno odgovoriti na sva vaša pitanja i smiriti vaše strahove. Posjetama i razgovorima stvorit ćete lijep odnos s pedijatrom koji će vam kasnije pojasniti i zašto dijete mora nositi kacigu dok vozi bicikl te koliko je važno vezati ga u automobilu, čak i kad idete samo do prodavnice.

9. Družite se s drugom djecom

Izlazak s prijateljicama, trač partija s kolegama s posla te druženje s drugim roditeljima u parku ili igraonici dobri su za i vas i za dijete. Vama će izlazak goditi, a vidjet ćete i kako vaše dijete reagira kad je među ljudima.

Što prije "pustite" dijete među vršnjake, lakše ćete uočiti eventualne poteškoće u razvoju. Primijetite li da se dijete teže odvaja od vas, budite uvijek tamo gdje vas može vidjeti, a vi mu u svakom trenutku možete mahnuti.

10. Slavite rođendane

Djeca vole puhati svjećice. Ne mora biti njihov rođendan, torta, pokloni i druženje jednako ih oduševljavaju. Također, vole rutinu i ponavljanje, pa ih raduju porodična druženja.

Porodica je važna, a djeca to mogu shvatiti baš kroz druženja. Njegujte ih, ali ne očekujte od malenih da pristojno sjede za stolom i razgovaraju s tetkama. Pustite ih da vas zabavljaju, to je ionako period kojeg ćete se rado sjećati cijelog života.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.