NAŠA TEMA

Kakve roditelje žele djeca

Mame i tate se, uglavnom, koncentriraju na ponašanje djeteta, ali često ne vode računa o vlastitom

Avaz.ba

1.11.2017

U jednom istraživanju, u kojem je učestvovalo 100 000 djece, stručnjaci su pokušali utvrditi šta je djeci najvažnije da dobiju od svojih roditelja. Pročitajte najčešće dječije odgovore i njihova promišljanja o postupcima njihovih roditelja.

* Djeca žele roditelje koji se neće svađati pred njima - Možete li, kada se ne slažete s drugom osobom, u isto vrijeme tu osobu ne napadati, niti sebe grčevito braniti? Ukoliko možete, onda ćete djecu naučiti kako da kanališu bijes i ljutnju i riješe problem na pozitivan način.

* Djeca žele roditelje koji tretiraju sve članove porodice na isti način - Ako tretirate djecu na isti način, to ne znači da ih smatrate istim. Procijenite odnos koji imate sa svakim djetetom ponaosob.

* Djeca žele roditelje koji su iskreni - Roditelj koji kaže: "Reci tetki (koja zove tatu telefonom) da nisam kod kuće", vjerovatno ne shvata da djetetu pruža model za njegovo istovjetno ponašanje u sličnoj situaciji.

* Djeca žele roditelje koji su tolerantni prema drugima - Kada su roditelji tolerantni prema drugim osobama, djeca se uče biti strpljiva s onima koji se od njih razlikuju.

* Djeca žele roditelje koji pozivaju svoje prijatelje u goste - Djeca vole goste u kući, vole komunikaciju i društvo. Stvorite takvu atmosferu u domu u kojem su gosti rado viđeni.

* Djeca žele roditelje koji im daju odgovore - Da li vam je ovo poznato: "Sada sam zauzet/a, hajde da pričamo o tome kasnije". To kasnije, uglavnom, nikada ne dođe. Odvojite vrijeme već danas i razgovarajte s djetetom.

* Djeca žele roditelje koji ih "discipliniraju" onda kada je to potrebno, ali ne pred drugima, posebno ne pred njihovim prijateljima - Nevjerovatno, djeca zaista žele limite, ali nemojte misliti da će vam to ikada priznati!

* Djeca žele da roditelji budu koncentrirani na dobre, a ne na loše stvari - Shvatite dijete kao prelijepu nedovršenu slagalicu i koncentrirajte se na predivnu sliku koja nastaje, a ne na dijelove slagalice koji nedostaju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.