NAŠA TEMA

5 najčešćih roditeljskih grešaka

Avaz.ba

11.1.2018

Kada prepuni uzbuđenja i radosti stignete kući iz porodilišta, neizbježno je da pravite i greške. Novinari CNN-a pitali su najbolje američke pedijatre kojih pet grešaka roditelji najčešće prave s novorođenim bebama i evo do kakvih odgovora su došli.

1 Pedijatra Lancea Goodmana s Floride najčešće iznervira kada od roditelja čuje: "Kada smo došli kući iz bolnice, beba je spavala cijele noći". On smatra da to nije preporučljivo. I drugi liječnici slažu se da bi novorođenče, koje nije jelo duže od pet sati, trebalo buditi.

Uz rijetke izuzetne slučajeve, djeca prve dvije sedmice ne bi trebala spavati tokom cijele noći. Bebe koje prave suviše duge pauze između obroka mogu dehidrirati, a spavanje od osam sati u kontinuitetu može biti i znak žutice. Ako vaše novorođenče nakon dvije sedmice života dobija na kilaži, a spava tokom cijele noći, onda ste pravi sretnici.

2 Griješite ako bebu hranite prema strogo utvrđenom rasporedu, a ne kada ona to traži (plakanjem, naravno). Ako vaša beba jede bar na svaka četiri sata, onda je sve uredu.

Bebe su pametnije od odraslih. Bilo da sisaju ili piju mlijeko iz flašice, one znaju kada su gladne i kada su site, kaže dr. Robin Madden. Ako pratite bebine prohtjeve, ona će jesti bolje.

3 Još jedna stvar koja užasava doktora Goodmana je kada mame i tate svoju novorođenčad odvode na mjesta gdje je gužva, naprimjer u tržne centre ili na dječije rođendane. U takvim okruženjima beba može dobiti bakterijsku infekciju, a čak i ako dobije temperaturu (što je manje opasna varijanta), liječnici će je morati smjestiti u bolnicu da bi provjerili da se ne radi o nečemu opasnijem.

Računica je prosta - temperatura kod djeteta koje ima manje od šest sedmica je direktna "propusnica" za dva dana provedena u bolnici.

4 S druge strane, greška je bebu 40 dana držati po 24 sata u kući. Sjetite se samo postporođajne depresije. Šta bi moglo biti više deprimirajuće nego sjedenje u kući s bebom koja ne priča, već samo plače?

Izvodite dijete u šetnje, a ako morate u prodavnicu, izaberite vrijeme kada nije gužva.

5 Mnogo je roditelja koji ne vjeruju svojim instinktima. Slušajte i vjerujte sebi. Previše savjeta od baka, susjeda i prijatelja često blokira vaš "unutrašnji glas". Ako ne vjerujete sebi, moguće je da svoju bebu izložite riziku. Uvijek više slušajte svoju intuiciju nego tuđu okoline.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.