NAŠA TEMA

Zdrava beba: Obavezan ultrazvuk kukova

"Bebe i mame"

3.2.2018

U četvrtom mjesecu trudnoće započinje formiranje kukova djeteta. U posljednjem mjesecu razvoja ploda u maternici, zglob sa svim elementima i mišićima kompletno je razvijen.

Na rođenju neonatolog pregledom utvrđuje stanje kukova novorođenčeta. Rizične grupe djece kod kojih se češće dešavaju deformiteti kukova su djeca čiji su roditelji imali isti problem (nasljedni faktor). Karlični položaj bebe predisponirajući je faktor razvoja poremećaja kuka.

Ugroženi prvorođeni

Prvorođena djeca ugroženija su u odnosu na ostale. Smanjena količina plodove vode također utiče na učestalost ove pojave. Nakon rođenja, na razvojni poremećaj kukova utječe i način povijanja djeteta.

Donedavno se za promjene na kukovima kod djece koristio termin "iščašeni kukovi". Danas se koristi termin razvojni poremećaj kukova, jer se time naglašava biološka priroda deformiteta i ističe njegova dinamika. Ovim terminom obuhvataju se sva stanja kod kojih glava butne kosti nije u normalnom odnosu s čašicom, kao iščašenje, djelimično iščašenje ili nestabilan kuk.

Poremećaj je moguće dijagnosticirati ultrazvukom, mada liječnički pregled uvijek prethodi drugim metodama. Ultrazvučni pregled kukova spada u metode s najmanje štetnih efekata u dijagnostici razvojnog poremećaja kuka.

Prvi ultrazvučni pregled treba obaviti u drugom mjesecu života bebe, kada će liječnik - ortoped posavjetovati roditelje o daljnjem ponašanju i načinu previjanja bebe. Po potrebi, dobro je napraviti još jedan kontrolni pregled nakon četvrtog mjeseca.

Za najbolje rezultate

Rano prepoznavanje i rano liječenje razvojnog poremećaja kuka uslov je za postizanje najboljih mogućih rezultata. Ukoliko se poremećaj otkrije rano, terapija je neoperativna, a primjenjuju se različite metode liječenja, ovisno koliko je dijete staro i koji je oblik poremećaja prisutan.

Provodi se i preventivno liječenje sve djece, i one bez manifestnog poremećaja, širokim povijanjem i izvođenjem abdukcionih vježbi pri svakom povijanju.

Značaj povijanja

Pravilno povijanje mora osigurati takav položaj da noge budu lako razmaknute i savijene u kukovima, pri čemu su natkoljenice slobodne.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.