NAŠA TEMA

Zdravo dijete: Pileća supa i voće tjeraju prehladu

"Bebe i mame"

4.2.2018

Učestale prehlade tokom kasne jeseni i zime mnogi objašnjavaju padom vanjske temperature, ali stručnjaci kažu da je glavni razlog taj što djeca više borave u zatvorenim prostorima u kojima se virusi lako prenose.

Prehladu uzrokuje čak 200 različitih virusa od kojih su najčešći rhino i adenovirusi. Prehlada obično traje sedam dana, a prati je blago povišena tjelesna temperatura.

Međutim, postoji niz načina za ublažavanje simptoma prehlade, koja kod djece može biti vrlo neugodna. Prvo treba promijeniti režim ishrane i prilagoditi ga godišnjem dobu.

Izbalansirana ishrana podrazumijeva ravnomjeran unos bjelančevina i ugljikohidrata. Važno je da namirnice sadrže aminokiselinu - cistein, koji pomaže organizmu da se odbrani od napada štetnih mikroba. Ona stvara zaštitni sloj na sluznici. Najviše cisteina sadrže - riba, žitarice, mliječni proizvodi i meso peradi.

Za doručak je neophodno uzeti barem jedan mliječni proizvod, poput jogurta, pavlake ili sira. Oni sadrže bakterije koje povećavaju lokalni imunitet sluznice probavnog trakta.

Zimi treba obratiti pažnju na namirnice koje sadrže vitamin C. Na prvom mjestu je kivi zatim, kiseli kupus, čaj od šipka, a tu su i ostali poznati agrumi, poput limuna ili narandže. Naravno, ove preporuke odnose se na djecu stariju od godine.

Međutim, ako preventiva ne donese rezultate, i do prehlade ipak dođe, djetetu dajte pileću supu koja ubrzava oporavak organizma, smanjuje procese upale u grlu i omekšava kašalj. Nemasno meso bogato bjelančevinama, također obezbjeđuje brzu obnovu imunoloških ćelija.

U zimskom periodu, osim citrusnog voća, treba jesti i luk, cveklu i mrkvu. Ove namirnice sadrže i flavonoide koji imaju svoju važnu ulogu u metabolizmu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.