NAŠA TEMA

S koliko godina dijete treba započeti sa skijanjem

"Bebe i mame"

7.2.2018

Već dijete od dvije godine može početi uživati u skijanju, međutim to je vrlo individualno, odnosno ovisi o tome koliko je dijete uopće zainteresirano za teške pancerice i skije.

Nemojte forsirati dijete, pustite ga da uživa u snijegu i neka samo diktira tempo kada će i koliko dugo skijati. Najbolja opcija za to prvo skijanje su one plastične skije koje se vežu na čizme. Djeci daju osjećaj sigurnosti, a tim skijama ne mogu razviti veću brzinu da bi se povrijedili.

S tri godine dijete može obući svoje prve skije i prionuti na ozbiljnije treninge. Osnovno je da je dijete samostalno u kretanju u pravoj skijaškoj opremi (bez štapova, ali sa svom propisanom zaštitom u vidu kacige, naočala, kombinezona i rukavica), da stabilno stoji na skijama (pravim, najkraćim mogućim) i da samo ima veliku želju za boravkom na snijegu.

Ako se odlučite za školu skijanja, važno je da je dijete upoznato s boravkom među ostalom djecom bez mame i tate (da je socijalizirano). Bitno je da poštuje autoritet učitelja na nivou dobrog kućnog odgoja. Jasno, potreban je velik trud učitelja skijanja te da imaju iskustva u radu s tako malom djecom.

Dijete u takvom okruženju nije na prestrmoj padini, ne može razviti opasnu brzinu, stalno je pod nadzorom i ima svu potrebnu pomoć. Osim toga, dijete brzo uči gledajući drugu djecu i oponašajući ih. Poželjno je da škola ima svu potrebnu opremu za tako malu djecu.

Dijete s navršenih pet godina može normalno učiti u školi skijanja te je spremno savladavati sve tehnike.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.