NAŠA TEMA

Zdravo dijete: Curi nos - ima li upalu sinusa

Avaz.ba

11.2.2018

Intenzivan zadah iz usta, otok oko očiju s pratećim crvenilom, naročito izraženim nakon buđenja, mogu biti znak sinusitisa kod manje djece. U manjem broju javlja se i povišena temperatura, bolovi u predjelu lica, glavobolja, ponekad bolovi u stomaku, a veća djeca mogu se požaliti da ih bole svi zubi.

Paranazalni sinusi predstavljaju vazdušna polja u koštanim šupljinama, koja se nalaze u kostima lica i lobanje, a povezani su putem izvodnih otvora s nosnim putevima. Proces razvoja ovih šupljina odvija se tokom ranog djetinjstva i adolescencije.

Sinusi se prazne u nosnu šupljinu putem malih otvora, koji se lako mogu zatvoriti i pri manjem otoku sluznice. Tokom prvih nekoliko godina života češće se javlja infekcija maksilarnih i etmoidnih sinusa, u odnosu na druge, kao što su sigmoidni, mastoidni i čeoni sinusi, koji bivaju značajni nakon 10. godine života.

Dominira pojačano stvaranje sluzi u koštanim šupljinama. Povećanim stvaranjem i zadržavanjem sekreta u ovim šupljinama stvaraju se uslovi za nastanak bakterijske ili virusne infekcije.

Na upalu sinusa ukazuju produžene infekcije gornjih respiratornih puteva, bez znakova oporavka i nakon sedam do deset dana, kašalj i /ili stalno lučenje sluzi iz nosa.

Kašalj je obično vlažan, pogoršava se prilikom uspavljivanja i nakon buđenja, jer djeca kašljem pokušavaju očistiti disajne puteve. Nekada se javlja i hrkanje, koje ometa san, što doprinosi dodatnoj iscrpljenosti.

Dijagnoza se obično postavlja kliničkim pregledom, a ponekad je potrebna i konsultacija s otorinolaringologom. Komplikacije sinusitisa mogu biti ozbiljne i teške.

Zbog anatomske bliskosti najčešće su komplikacije su na susjednim strukturama kao što su orbita, mozak, kavernozni sinus, kao i korijeni zuba gornje vilice.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.