NAŠA TEMA

Prvi put s bebom kod pedijatra

"Bebe i mame"

3.3.2018

Ako je sve od dana rođena bilo uredu, beba prvi put kod pedijatra treba ići kada napuni mjesec. To je zapravo prvi pregled u dispanzeru, odnosno savjetovalištu za novorođenčad.

Odabir pedijatra

Ako nemate starije dijete ili porodičnog ljekara, pedijatra ćete odabrati po preporuci ili ćete jednostavno otići kod onog ko taj dan prima pacijente u savjetovalištu. Ako pak želite vi birati ljekara, trebate obratiti pažnju na sljedeće činjenice:

* Preporuke - Niko vam o dobrim i lošim stranama ljekara ne može bolje reći nego roditelji. Zato poslušajte šta vam kažu prijatelji, neka vam oni preporuče pedijatra kod kojeg vode svoju djecu.

* Dostupnost - Raspitajte se koliko je neki pedijatar dostupan, koje mu je radno vrijeme, da li ga možete zvati na mobilni telefon za savjet, da li će doći kod vas kući ako je hitno.

* Čekanje - Neki pedijatri su zaista na cijeni i imaju mnogo pacijenata. A da li ste vi spremni s bebom sjediti po sat u čekaonici gdje su obično i bolesna djeca? Provjerite koliko se čeka na red dok pedijatar ne primi pacijenta i da li postoji telefonsko zakazivanje.

* Finansije - Ako se odlučite za pedijatra koji drži privatnu praksu, provjerite cjenovnik njegovih usluga i načine plaćanja.

* Shvatanja - Ako ste vi modernih shvatanja i riješeni da dijete odgajate na prirodni način, onda nemojte izabrati pedijatra starog kova. Nađite pedijatra sa sličnim pogledom na svijet. Obavezni pregledi

Ako ne računamo onaj odmah nakon rađanja bebe i neposredno pred otpust iz porodilišta, obavezni pedijatrijski pregledi su kad beba napuni mjesec, dva, tri, četiri, pet i šest, a zatim godinu.

Šta ponijeti

Ne polazite bez otpusne liste iz porodilišta i bebine zdravstvene knjižice. Trebat će vam jednokratna pelena, dvije pamučne pelene i eventualno odjeća za presvlaku.

Ponesite i blok u kojem ste zapisali sva ona pitanja koja vas interesiraju i gdje ćete pribilježiti bebine generalije (težinu, džinu i obim glave), kao i neke važne stvari koje će vam ljekar savjetovati.

Kako izgleda pregled

Bebu će izvagati, izmjeriti i izmjeriti joj obim glave. Na osnovu podataka unesenih u karton iz otpusne liste iz porodilišta, pedijatar stječe uvid u novorođenčetovo stanje. Upoređuje tjelesnu težinu s rođenja, otpusta iz porodilišta i sadašnju i zaključuje kako je beba napredovala.

Onda će pedijatar pregledati bebi glavu, fontanele, oči, uši, nos, pupak, opipat će vrat s jedne i druge strane, stomak i kožu. Na osnovu izgleda i debljine kože i potkožnog tkiva liječnik će zaključiti da li se beba pravilno hrani i redovno kupa. Također, liječnik će provjeriti bebine reflekse.

Šta će zanimati pedijatra

Pedijatra će zanimati da li dojite bebu, koliko često, da li se i koliko budi noću, da li joj dajete još nešto, da li beba ima grčeve... Ako ne dojite bebu, zanimat će ga razlog, kao i koju mliječnu formulu koristite.

Šta vi trebate pitati

Apsolutno sve što vas zanima u vezi s bebom, njenim zdravljem, njegom, ishranom i ponašanjem. Prije nego što krenete kod ljekara, sastavite spisak pitanja kako neko ne biste zaboravili. Sasvim je normalno da se zanimate za svoju bebu i liječnik bi vam trebao na svako pitanje precizno i strpljivo odgovoriti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.