NAŠA TEMA

Pospremanje dječije sobe - nemoguća misija ili...

"Bebe i mame"

14.3.2018

Umjesto da sami krenete da spremate igračke svaki put kad nagazite na lego kockicu čiji šiljati uglovi samo čekaju nečiju bosu nogu, uložite malo truda i puno živaca i naučite dijete da sprema samo.

U početku će vam izgledati kao nemoguća misija, a dugoročno će se isplatiti. Ne samo da će soba biti uredna, već je to prvi opipljivi susret djeteta sa odgovornošću.

Ako dijete nauči da se soba ne posprema sama od sebe, brže i lakše će usvojiti da sve što (ne)uradi ima svoju posljedicu. Naravno da je lakše vama da pobacate igračke u kutije nego da se natežete sa djetetom, ali tada mu uskraćujete važnu lekciju.

Ako mu dovoljno rano usadite naviku da sprema za sobom, nećete morati voditi bitku oko urednosti doma. Od malih nogu mu objasnite da i igračke moraju spavati, i to na tačno određenom mjestu.

* Ne kažnjavajte ga čišćenjem sobe. Ako sobu čisti za kaznu, neće se nikada samoinicijativno prihvatiti spremanja.

* U sobi nema jela. Nikada.

* Oduprite se porivu da pokupite odjeću razbacanu po sobi i operite samo ono što je u korpi. Kada mu ponestane robe, samo će nositi prljave stvari na pranje.

* Svaki mjesec s djetetom napravite "generalku" i neka odluči koje igračke želi sačuvati, a koje ne. Smanjit ćete nered, a i družit ćete se s djetetom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.