NAŠA TEMA

Šta beba pokazuje plačem

"Bebe i mame"

19.3.2018

Dobijanjem novog člana porodice roditelji trebaju biti informirani o pravilnoj ishrani svoje bebe, prije svega dojenju, pravilnoj njezi i navikama.

Zdrava beba plače dnevno oko dva sata tokom prva tri mjeseca života. Najčešće plače zbog gladi, dojenačkih grčeva, pretopljavanja, pothlađivanja ili zbog bola.

Plač s kratkom pauzom, dok dijete udahne vazduh, obično označava glad. Bebu treba nahraniti. U uzrastu od deset do 15 dana novorođenče više jede nego prvih dana te će zato češće plakati.

Plač svakog dana, najčešće u isto vrijeme, uz vrištanje, grčenje i crvenilo u licu, koji se smjenjuje s periodima kada je djetetovo opće stanje neporemećeno (dobre je volje, a uz to dobija na težini), vjerovatno je posljedica dojenačkih grčeva ili kolika.

Kolike ne treba shvatiti kao bolest nego kao fiziološku pojavu, nedovoljno objašnjenu, koja spontano prolazi. Ako beba ima grčeve treba je umiriti masiranjem stomačića u pravcu kazaljke na satu, hranjenjem, kao i maženjem i pjevanjem.

Ako beba plače tokom hranjenja, mogući uzroci su buka, vrućina ili pune pelene. U tom slučaju prekinite hranjenje, presvucite bebu i pokušajte je umiriti, pa je opet probajte nahraniti.

Može se desiti da beba usljed nepravilnog položaja tokom hranjenja ne dobija dovoljno mlijeka , odnosno "vuče u prazno", pa je probajte češće dojiti. Ukoliko se plač nastavi potražite stručni savjet od svog pedijatra.

Ako je beba na vještačkoj ishrani, provjerite da li je razlog plača prehladno, prevruće ili možda nepravilno pripremljeno mlijeko.

Ako je između pojedinih vrisaka dijete mirno oko dvije sekunde ili ako se plač pojačava, pa stišava, pa opet pojačava, dijete osjeća bol. U tom slučaju potražite pomoć pedijatra.

Šta kada...

Ako ste sve već pokušali - nahranili ste dijete, presvukli ste ga i utoplili, nije bolesno, ali ipak i dalje plače. Uzmite bebu u ruke i privijte je uz grudi.

Ako plač slabi držite bebu u naručju, jer želi vašu blizinu. Ako dijete nastavlja plakati, potražite pomoć pedijatra.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.