NAŠA TEMA

Napravite prekrasne fotografije vaše male novopridošlice!

Avaz.ba

1.4.2018

Svi to radimo, slikamo to malo, najdraže biće na desetine, stotine puta. Pogledamo u album i nismo baš pretjerano zadovoljni onim što smo napravili. Uz nekoliko naših jednostavnih savjeta uhvatite one najljepše i najzanimljivije trenutke u životu vaše bebe. Napravite fotografije koje će vas uvijek radovati!

* Koristite umjereno, blago osvjetljenje

Nastojte da osjetljive oči vaše bebe nikada ne izlažete direktnom svjetlu, izbjegavajte direktan bljesak ili izlaganje sunčevim zrakama. Umjereno, blago svjetlo će svakako dati poseban ton bebinoj koži i sasvim prirodan izgled na fotografiji.

* Spustite se na nivo na kojem je vaša beba

Ne slikajte bebu stojeći iznad nje. U prvim danima života vaše bebe ne budite lijeni - lezite na trbuh i tako ćete napraviti najbolje fotografije. Neka se onaj skriveni umjetnik u vama oslobodi, opustite se, eksperimentirajte sa aparatom, osvjetljenjem, uglom slikanja. Primaknite se, nakratko uhvatite sjaj u oku vaše bebe. Napravite i nekoliko crno-bijelih fotografija, bit će vam sigurno pravi užitak kada ih budete gledali zajedno za dvedeset, trideset godina. Izoštrite slike, držite kameru čvrstom rukom jer će i fotografije biti ljepše.

* Držite se jednostavnosti

Obične boje, jednostavna obična pozadina. Ne slikajte bebu sa pozadinom pretrpanom igračkama, slikama i ko zna čime još. Vi želite da vaša beba bude u centru pažnje, želite da ona dominira slikom, a ne pozadina.

* Pravite porodične fotografije

Vodite računa da slikate bebu sa bakama i djedovima, braćom i sestrama, novim prijateljima - jednostavno sa svima koji su vam dragi i koji vam znače nešto! Uživat ćete kada te fotografije budete gledali u kasnijim poznim godinama života. Planirajte fotografiranje kada je beba najraspoloženija, nakon hranjenja, spavanja i slično. Obavezno uključite svog supružnika. Mijenjajte položaje u kojima slikate bebu.

* Neka vam aparat bude uvijek negdje pri ruci

Kada vam je fotoaparat pri ruci moći ćete uhvatiti pravi trenutak za snimanje. Bilo da je to prvi korak, prvi odlazak u zoološki vrt i prvi susret sa živim životinjama ili prvi odlazak na plažu, neka vam aparat bude pri ruci. Ne zaboravite - baterije aparata punite redovno, tako da vam jedan tako banalan razlog ne uskrati trenutke sreće i zadovoljstva.

* Podijelite fotografije

Ne čuvajte sve fotografije na svom fotoaparatu. Redovno ih prebacujte na kompjuter, šaljite ih prijateljima i porodici, a neke od onih najboljih izradite, uokvirite ili stavite u porodični album.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.