NAŠA TEMA

Došla je nova beba, starije dijete je ljubomorno

"Bebe i mame"

13.4.2018

Prinova u porodici u kojoj već postoji jedno dijete donosi velike promjene. Starije dijete primjećuje da iznenada više nije u centru pažnje. Psiholozi ovu pojavu nazivaju „šokom zbog skidanja s trona".

Taj šok je razlog zašto se starije dijete počinje ponašati kao beba, to jest traži da sisa, piški u krevet i ispoljava psihosomatske smetnje kao što su bolovi u stomaku i nesanica, a ponekad se i agresivno ponaša.

Za prvorođeno dijete prvo vrijeme s novopridošlim članom porodice predstavlja veliko opterećenje. Zato je važno da ga na vrijeme pripremite na dolazak prinove. Pitajte ga šta misli koje bi mjesto bilo pogodno za krevetić, kako da ukrasite bebinu sobu i povedite ga na ultrazvučni pregled.

Za njega će svakako biti zanimljivo da čuje i vidi kako kuca bebino srce. Važno je da dijete od početka bude upoznato s novonastalom situacijom i da bude uključeno u pripreme za dolazak prinove.

Poklon koji će dobiti prilikom izlaska majke iz bolnice također može biti od koristi (lutka koju će djevojčica presvlačiti kada i vi mijenjate pelene njenom bratu).

Poseban odnos između braće i sestara razvija se postepeno, a roditelji to mogu osjetiti i vidjeti. Način na koji dijete gleda i dodiruje bebu, smije se ili plače s njom mnogo toga otkriva o njegovom odnosu prema njoj.

Kada mlađe dijete napuni tri godine, veza između njega i starijeg brata ili sestre je već prilično formirana. Starija djeca često preuzimaju ulogu roditelja i poslije izvjesnog vremena između djece se rađa osjećanje da se mogu osloniti jedno na drugo.

Mala pomoć

Učvršćivanju veze između starijeg i mlađeg djeteta doprinijet ćete tako što ćete starijem povjeriti manje dužnosti u vezi s bratom ili sestrom. Zamolite ga da vam pomogne da presvučete bebu, da je nahranite iz flašice ili da vam doda vlažne maramice. Tako ćete doprinijeti da se kod vašeg prvog djeteta razvije osjećanje lične vrijednosti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.