NAŠA TEMA

Šta su razlozi boli u stomaku

"Bebe i mame"

18.4.2018

Maleni se najčešće žale na bolove u stomaku. Ali, nažalost, roditelji se ponekad ne snalaze i ne preduzimaju prave mjere kako bi otklonili tu tegobu. Kako treba postupiti?

Bolove u stomaku izazivaju najrazličitiji razlozi: virusne infekcije, trovanje, zatvor, paraziti, alergija, upala slijepog crijeva, stres... To znači da će liječenje zavisiti od dijagnoze koju postavi liječnik. Ali, mama može pomoći djetetu tako što će ga odmah ispitati gdje ga boli i kako ga boli.

Do tri godine djeca, nažalost, ne znaju objasniti prirodu bola koji osjećaju. Shvatit ćete da li dijete muče grčevi ili ga stomak samo tišti po tome da li vrišti i mlatara nogama ili samo tiho plače.

Nakon treće godine dijete već može pokazati gdje ga boli, ali samo u trenutku kad osjeti bol. Sljedećeg dana u ordinaciji liječnika već se neće moći sjetiti šta ga je mučilo.

Ljekaru je bitno da sazna karakter i intenzitet bola: da li je jak ili slab, da li se javlja u napadima ili je konstantan i neprekidno tišti. Bol u vidu napada je opasniji i tom slučaju je bolje odmah konsultirati liječnika, odnosno odvesti dijete u ordinaciju ili pozvati hitnu pomoć.

Pogledajte na sat u trenutku kad vam se dijete požali na bol u stomaku. Uporan bol koji traje više od pola sata ne treba zanemariti i neophodno je konsultirati se sa stručnjakom.

Kada ljekaru

Oštar, jak bol u stomaku zahtijeva hitnu konsultaciju s hirurgom. Bol može biti praćen povraćanjem i povišenom temperaturom. Razlog može biti upala slijepog crijeva ili zapetljaj crijeva. I jedno i drugo treba shvatiti vrlo ozbiljno.

Ukoliko upaljeno slijepo crijevo pukne, gnoj, a s njim i infekcija, proširit će se po cijelom abdomenu. Na upalu slijepog crijeva treba posumnjati ukoliko dijete locira bol u donjem desnom dijelu stomaka.

Stavite mališana na desni bok i polako i oprezno mu pritisnite desnu stranu stomaka, a onda naglo sklonite ruku. Ako ga boli više kad sklonite ruku nego kad pritiskate, najvjerovatnije je riječ o slijepom crijevu.

Zapetljaj crijeva (ileus) nastaje kad ne postoji normalan protok sadržaja kroz crijeva. Bol je jak, praćen povraćanjem, nadutošću stomaka, nagomilavanjem gasova i nemogućnošću obavljanja velike nužde. Nipošto ne pribjegavajte samoliječenju, već odmah odvedite dijete kod hirurga.

Četiri pretrage

Ljekar kojem ste doveli dijete s bolovima u stomaku treba uraditi četiri osnovne pretrage: analizu mokraće, stolice, krvi i ultrazvuk abdomena.

Analiza krvi i mokraće pokazat će da li u organizmu postoji bilo kakva upala. Analiza stolice isključit će gliste i druge parazite i dati informaciju o radu pankreasa. Ultrazvuk će pokazati stanje drugih unutrašnjih organa (jetre, žučne kese, bubrega, bešike...).

Bolovi „iz glave"

Ipak, najrasprostranjeniji uzrok bolova su funkcionalni poremećaji u radu probavnog trakta. Oni su najčešće izazvani stresom, emocionalnom napetošću... Sve što dijete snažno preživljava - od straha, preko uzbuđenja, pa do radosti - može izazvati bol u stomaku.

U slučaju da je riječ o nekom funkcionalnom poremećaju, ljekar ništa ne otkriva prilikom pregleda. A dijete zbog emocionalne napetosti ima smanjen tonus na jednom kraju crijeva, a na drugom spazam, zbog čega je narušen cjelokupan tonus, što izaziva bol.

Takvi bolovi javljaju se kod male djece koja teško podnose razdvajanje od roditelja.

Ukoliko je ljekar isključio sve druge uzroke bola, najvjerovatnije se radi o funkcionalnom poremećaju. Roditelji se trebaju potruditi da otkriju šta muči dijete, da ga rasterete suvišnih obaveza, pomognu mu ako nešto ne shvata u školi i postaraju se da dovoljno spava.

Važno

*U slučaju jakog, oštrog bola zovite hitnu pomoć.

*Nikada ne dajite djeci analgetik jer će se time opća slika maskirati, a problem ostati neriješen.

*Ne grijte stomak, jer to nije dobro u slučaju upale slijepog crijeva.

*Ne dajite hranu djetetu koje se žali na jak bol u stomaku.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.