PREHRANA

Savršen izvor hranjivih materija: Kruške reguliraju šećer i čuvaju srce

Avaz.ba

29.7.2017

Kruške su omiljeno voće većini ljudi i veoma su zdrave jer prirodno reguliraju nivo šećera u krvi, što ih čini idealnom dijetalnom namirnicom. 

Reguliraju probavu

Lignin je vrsta netopljivih prehrambenih vlakana prisutnih u kruškama koji djeluje kao prirodni regulator holesterola u krvi. Uz pozitivan učinak na holesterol, lignin učestvuje i u regulaciji probave. 

Preventiva su konstipaciji – olakšavaju prolazak crijevnog sadržaja i peristaltiku crijeva te tako štite od raka debelog crijeva.


Reguliraju šećer u krvi

Topljiva vlakna utiču i na funkciju inzulina te tako prirodno reguliraju nivo šećera u krvi tokom dana.

Čuvaju srce

Kruške su takođe dobar izvor bakra, kalijuma i izuzetno dobar izvor prehrambenih vlakana. Naučne studije pokazuju da topljiva vlakna iz kruške djeluju preventivno na bolesti srca i krvnih žila.

Čuvaju zdravlje kostiju

Kruške sadrže esencijalne hranljive materije u obliku vitamina A, C i K, kalcijuma, bakra i bora. Kruške takođe sadrže i fitonutrijente koji su gradivni element kostiju, a u koje spadaju flavonoli, hidroksihinoni, antocijani i karetenoidi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.