PREHRANA

Kako da "izvučete" najbolje iz prve jutarnje kafe

Avaz.ba

9.8.2017

Većina ljudi kad kuha kafu vodu grije do ključanja, a zatim odmah dodaje kašičicu, dvije kafe.

Iako svi tako pravimo kafu, to nije baš najsrećnija tehnika, jer takav postupak značajno mijenja ukus kafe koji počinje da "vuče" na pregorjelo.

Voda, naravno, treba da proključa, ali je prije dodavanja kafe treba ostaviti minut, dva, da se malo ohladi.

"Zlatna mjera" kafe koju bi trebalo da dodate u vodu temperature između 85 i 96 stepeni Celzijusa je jedna do dvije kašičice na šolju srednje veličine.

Uz to, svježe mljevena kafa ima bolji ukus od instant kafe, pa ako imate vremena i živaca, potražite onaj mlin za kafu koji je koristila vaša baba, a vuče vam se negdje po kuhinjskim fiokama i probajte. Možda vam se "osladi", pa od mljevenja kafe napravite mali jutarnji ritual.

I još jedna stvar, nemojte kuhati kafu u kojoj su i dalje ostaci od prethodne "ture", tako će kafa biti kiselkasta, piše "Daily Mail".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.