PREHRANA

Evo koliko sirevi mogu stajati u frižideru - tvrdi i meki

Avaz.ba

22.8.2017

Kako bi očuvali zdravlje i sačuvali se od trovanja, iz frižidera često bacamo sve što nam je iole sumnjivo. Među najčešćim namirnicama koje bacamo je i sir. No stručnjaci s portala Tasting Table otkrili su koliko dugo sirevi mogu stajati u zamrzivaču.

1. Parmezan, blokovi cheddar sira i drugi tvrdi sirevi mogu trajati od dva do četiri mjeseca neotvoreni u frižideru. No nakon otvaranja, ako su spremljeni prikladno, mogu trajati do šest sedmica. Ako se na njima nakupila plijesan, s tvrdih sireva ih samo skinite jer je ostatak jestiv. Primijetite li da se bliži rok trajanja, naribajte ga i iskoristite za umake, tjesteninu ili zapečeno povrće.

Želite li sačuvati tvrdi sir za neko drugo vrijeme, možete ga i zamrznuti. Takav će biti dobar do 8 mjeseci, ali morate imati na umu da će malo promijeniti okus.

2. Sirevi koji su između tvrdog i mekanog poput gaude i gruyera mogu trajati oko tri tjedna otvoreni ili dva mjeseca u zamrzivaču ako su neotvoreni. Najbolji način da ovi sirevi potraju je da ih zamotate u masni papir. To će osigurati dužu svježinu nego kada je zamotan u prozirnu foliju. Ova folija lako zadržava vlagu koja se može nakupiti između nje i sira pa se zbog toga može lako razviti plijesan. 

3. Mekani sirevi poput fete, mozzarelle, gorgonzole ili camembertea moraju se brzo pojesti jer se opasne bakterije poput listerije u njima lako razvijaju. No neotvoreni mogu stajati do dvije sedmice u zamrzivaču. Možete ih i zamrznuti, no neki od njih, poput mozzarelle mogu izgubiti svoju pahuljastu strukturu nakon odmrzavanja.

Najbolje je da ih ne otvarate dok vam ne zatrebaju, a ako vam ostane nešto od njih stavite ih u plastičnu posudu s čvrsto zatvorenim poklopcem u frižider.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.