PREHRANA

Uz ove četiri namirnice ostanite duže mladi

Avaz.ba

26.8.2017

Avokado je bogat vlaknima, kalijem, vitamina E i B te folnom kiselinom, a tako pomaže krvotoku i srčanom sistemu, stimulira rad mozga i liječi artritis

Odabirom ovih namirnica, izgledat ćete i osjećati se bolje i mlađe.

1. Avokado

Avokado je bogat vlaknima, kalijem, vitamina E i B te folnom kiselinom, a tako pomaže krvotoku i srčanom sistemu, stimulira rad mozga i liječi artritis. Također, sadrži oleinsku kiselinu, koja održava mekoću i hidrataciju kože.

2. Borovnice

Borovnice su bogate vitaminima B2, C i E. Vitamini C i E se bore protiv štetnih slobodnih radikala, a općenito ovo je bobičasto voće dobro za holesterol, koncentraciju, zatvor te upale urinarnog trakta.

3. Šipak

Bogat je antioksidansima, a fitohemikalije koje sadrži stvaraju serotonin, hormon sreće. Osim toga, ova namirnica povećava proizvodnju kolagena i smanjuje UV-oštećenja.

4. Lubenica

Sadrži visok udio vitamina A i C te kalija i magnezija. Ova namirnica djeluje kao diuretik, jer stimulira rad bubrega, održava krvni tlak te ublažava upalna stanja. Lubenica je također puna likopena, koji pomaže u sprječavanju UV-oštećenja, koja uzrokuju bore i suhu kožu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.