PREHRANA

Nov način pripreme oduševio sve domaćice: Baklava od maka

Avaz.ba

10.9.2017

Ove baklave su recept iz kuhinje Eparhije šabačke, jedna od najljepših poslastica koja se sprema pogotovo za praznike u vrijeme posta.

Sastojci: 500 g kora za baklavu, 150 g oraha, 150 g maka, 1 kesica cimeta, 300 g šećera, 0,5 l vode, 1 limun, 1 vanilin šećer

Priprema:

Pleh u kome će se peći baklava namazati uljem i u njega staviti dvije kore naprskane uljem. Kore posipati nadjevom od oraha, maka i kesicom cimeta. Tako ređati naizmjenično nauljene kore, pa fil i sve dok se ne potroši materijal i na kraju ostaviti dvije kore za odozgo.

Baklavu isjeći oštrim nožem ukoso na trouglove, preliti uljem i staviti da se peče u zagrijanoj rerni oko 50 minuta. Pečenu baklavu preliti prohlađenim sirupom od 300 g šećera, 0,5 l vode, 1 kesice vanilin šećera i soka od 1 limuna i vratiti u isključenu rernu. Baklavu izvaditi poslije 15 minuta i služiti hladnu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.