Hrana koja nam vizuelno dodaje kilograme

Avaz.ba
16.09.2017 19:07
A
A
A

Sigurno ste se zatekli u situaciji da izgovorite "a još su mi sinoć bile dobre" nakon bezuspješnog pokušaja da uđete u omiljene pantalone. Evo i razloga zašto se to dešava.

Ukoliko ste se barem jednom našli u gore pomenutoj situaciji da vam je neki odjevni predmet preko noći postao tjesan, možete odahnuti jer kilaža nije uvjek kriva za sve, pošto je sasvim nemoguće da se preko noći ugojite par kilogtama tek tako, ali određene namirnice jesu.

Mlijeko i mliječni proizvodi prvi su na listi osumnjičenih za ovaj problem, jer vas mogu prilično naduti i izazvati probleme s varenjem. Ukoliko ste primjetili da vam ova namirnica stvara tegobe posavjetujte se sa ljekarom kako bi eventualno otklonili problem.

Skrob je drugi na listi namirnica koje stvaraju nadutost, pa ukoliko redovno konzumirate hranu bogatu skrobom kao što su raž, ječam i pšenica koje sadrže velike količine fruktana, polimera fruktoze koji uzrokuju nadutost, možete slobodno okriviti ove namirnice zašto ne možete uvjek da zakopčate vaše omiljene farmerke. Ako ste nešto od toga jeli sinoć, prebacite se na rižu, kukuruz, pirinač ili krompir koji i dalje zadovoljavaju vašu potrebu za šećerom, ali imaju daleko manje fruktana.

Vještački zaslađivači ne samo što nisu zdravi već kada je nadutost u pitanju mogu vaš stomak da pretvore u pravi balon, a gume za žvakanje obiluju upravo ovim suprancama, ksililitol i sorbitol .

Iako svi nutricionisti preporučuju voće, i ono vam može napraviti čuda u želucu zbog velikih količina glukoze i fruktoze koje neki ne podnose. Ukoliko imate problem sa jabukama i kruškama, zamjenite ih grejpom ili drugim citrusima, a i bobičasto voće je odlično u borbi protiv nadutosti.

Više o:

hrana gojaznost