PREHRANA

Mliječno pecivo

Mliječna peciva poslužite uz namaze i tople napitke.

Avaz.ba

2.10.2017

Sastojci za tijesto: 1 vrećica instant-kvasca, 300 g pšeničnog glatkog brašna tip 550, 100 g maslaca, 1 žumance, 1 kašičica šećera, so, 150 ml mlijeka i za premazivanje 1 jaje.

Priprema

1. Brašno izmiješajte s instant-kvascem i u njemu napravite udubinu. Dodajte omekšani maslac, žumance, šećer i malo soli.

2. U sredinu postepeno dodavajte mlako mlijeko i počnite mekano tijesto mijesiti od sredine najprije kuhačom, a potom rukom ili mikserom. Dobro izrađeno tijesto ostavite pokriveno na toplome mjestu dok ne udvostruči volumen.

3. Tijesto premijesite i razdijelite u jednake komade veličine jajeta. Svaki komadić tijesta oblikujte duguljasto, pa drškom kuhače pritisnite po sredini.

4. Stavite ih u namašćeni lim i ostavite da se dižu na toplom mjestu još 15 minuta. Prije pečenja premažite ih razmućenim jajetom i pecite na 200 stepeni 20-30 minuta.

Posluživanje: Mliječna peciva poslužite uz namaze i tople napitke.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.