PREHRANA

Sokovi mogu štetiti djeci predškolskog uzrasta

Američko udruženje pedijatara je do sada zastupala stav da djeci treba ograničiti unos sokova - za uzrast od jedne do šest godina poželjno je dati od 115 do 140 mililitara dnevno.

Avaz.ba

13.10.2017

Predškolska djeca koja piju puno voćnih sokova mogla bi imati problema sa zdravljem, posebno s viškom kilograma, upozorava studija Medicinskog fakulteta u Pensilvaniji.

Istraživanje je trajalo nekoliko godina, a obuhvatilo je 154 djevojčice od njihove pete godine. S 13 godina, 14 djevojčica pokazivalo je simptome koji ih svrstavaju u rizičnu skupinu, tj. potencijalni su kandidati za bolesti srca, moždani udar ili dijabetes tipa 2. Sve su imale prekomjernu težinu, visok krvni pritisak i vrlo visok nivo holesterola u krvi.

Istraživanje je pokazalo da su njihovi roditelji, koji su većinom i sami u rizičnoj skupini, manje pazili na prehranu od onih čija djeca nisu u rizičnoj grupi.

No, u vrlo ranom djetinjstvu jedina razlika u njihovoj ishrani bila je što su pretile djevojčice pile puno više sokova nego ostale. Već s devet godina, rizična je skupina svakodnevno pila 50 posto više zašećerenih sokova od one nerizične.

Dosadašnja istraživanja o povezanosti između konzumiranja zašećerenih voćnih sokova i pretjerane težine kod djece dala su različite rezultate. Američko udruženje pedijatara je do sada zastupala stav da djeci treba ograničiti unos sokova - za uzrast od jedne do šest godina poželjno je dati od 115 do 140 mililitara dnevno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.