Senf može da suzbije rak debelog crijeva: Šest razloga da ga jedete stalno

Avaz.ba
05.11.2017 09:08
A
A
A

Domaći senf, pripremljen od prirodnih sastojaka, bez upotrebe vještačkih boja, aroma i konzervansa djelotvoran je koliko i sama gorušica. 

Ima snažno antibakterijsko djelovanje, pikantan ukus, pa se koristi kao dodatak raznim slanim jelima.

Prvi recepti za pravljanje senfa datiraju još iz rimskog doba. Pravi se od vinskog octa, šećera i začina. Bogat je fosforom, magnezijem, željezom, selenom, natrijem, vitaminom A i proteinima.

Osim u ishrani, senf je lako dostupna namirnica koja nam može pomoći kod nekih oboljenja i tegoba. 

U sezonama gripa i prehlada, često nam se desi da promuknemo. Tada nam olakšanje može donijeti jednostavan prirodni recept: senf, sok od pola limuna, kašičica soli, kašičica meda. Sve se kuha u pola šolje vode oko 10 minuta, pa kada se ohladi, grgolja u grlu se po gutljaj-dva dok se sve ne potroši.

Senf pomaže i kod opekotina i drugih oštećenja kože. Kada se desi da izgorimo na suncu, namažemo taj dio kože senfom i on će doprinijeti bržem oporavku i spriječiti nastanak plikova.

Kada nam se nakon treniranja upale mišići, možemo ih namazati senfom, jer je on odličan za opuštanje muskulature. U te svrhe može se napraviti i kupka od senfa, kašičice morske soli i vrele vode. Slična kupka, u manjoj količini izvrsna je za opuštanje i odmor umornih nogu i stopala. Ne treba zanemariti ni sve više istraživanja koja ukazuju na antikancerogena dejstva senfa, naročito na maligna oboljenja digestivnog trakta. Za sve to zaslužna je, naravno, gorušica. 

Vrijedilo bi napomenuti i to da je senf pogodan dodatak jelima u dijetalnoj ishrani, jer se u 100 grama senfa nalazi svega oko 75 kalorija. Ipak, sa ovim namazom ne treba ni pretjerivati zbog visokog sadržaja natrija, pošto može izazvati poremaćaj krvnog pritiska.

Više o:

Senf Gorušica