PREHRANA

Za bebe: Dojenje ili formula, slano ili slatko

Avaz.ba

8.11.2017

Koliko je beba sita pokazat će i njena stolica. Stručnjaci kažu da, ako je zelenkasta, to znači da je dijete gladno. Naravno, postoji i druga teorija koja kaže da zelenkasta boja označava prejedenost.

I kako da ne budete zbunjeni? Tek ste se porodili, a ni za jednu stvar nemate konkretan odgovor.

Proba sa dohranom

Jedino što vam u ovim situacijama može pomoći jeste vaš instinkt i vaš partner. Ne zaboravite da vi provodite 24 sata s bebom i najupućeniji ste u njene potrebe i napredovanje.

U slučaju da niste sigurni da li je beba dovoljno jela i da li imate dovoljno mlijeka, možete probati s dohranom. Ali, onda će vas svi uplašiti kako će se beba naviknuti na flašicu i neće htjeti sisati.

Dodatne formule nisu ukusne kao majčino mlijeko, a da budetete sigurni da se neće naviknuti na flašicu, hranu ponudite kašičicom. Beba zna šta je ljepše, bolje i ukusnije. Najbitnije je da dijete bude sito, a vi mirni.

Nedostatak mlijeka ne znači da ste loša majka i da se trebate nervirati. Bitno je da što češće dojite i zdravo se hranite. Mlijeko će doći, a vašoj bebi je najbitnije da pored sebe ima smirenu majku koja joj je posvećena i koja je voli.

Nakon šest mjeseci beba je spremna otkrivati nove ukuse. Naravno, ne treba pretjerivati, previše raznolika ishrana može izazvati alergije i zato se određene namirnice uvode tek kasnije.

Važno je i strpljenje

Mnogi pedijatri tvrde da je greška početi ishranu čvrstom hranom slatkim namirnicama, jer će dijete odbijati slanu hranu. Ali, kako je mlijeko već slatko, slatke voćne ili žitne kašice mogu biti prva dohrana.

Mnoga naučna istraživanja pokazala su da djeca lakše prihvataju slatke okuse od slanih. A, i slano će vrlo brzo doći na red.

U slučaju da beba odbija prvu čvrstu hranu, naoružajte se strpljenjem, donesite igračke kojima ćete djetetu skrenuti pažnju pa onda počnite hranjenje - kašičica po kašičica. I ne zaboravite, svaki početak je težak.

Upute za tatu

I tata bi trebao biti spreman u svakom trenutku za samo nekoliko minuta napraviti "mlijeko". Evo nekoliko savjeta za tatu:

* Temperatura od 50 stepeni Celzija može se definirati kao podnošljivo vruće.

* Najbrže ćete mlijeko s 50 stepeni ohladiti na optimalnu temperaturu, ako u posudu stavite led pa u led flašicu.

* Prije nego što bebi date mlijeko, temperaturu provjerite na nadlaktici (bolje je da bude mlako nego vruće).

VAŽNO

Vrlo je važno podsjetiti roditelje da je majčino mlijeko vrlo ukusno, tako da razlog odbijanja formule ili čvrste hrane može biti jednostavno njihova bljutavost.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.