PREHRANA

Istine i zablude o voćnom soku

Avaz.ba

10.11.2017

Od pijenja stoprocentnog, čistog voćnog soka dijete se neće udebljati niti povećati rizik da bude pretilo, već će samo osigurati neke od osnovnih prehrambenih materija i imati više izgleda da održi zdravu kilažu, tvrde američki stručnjaci s Medicinskog koledža "Baylor" iz Hjustona.

Oni su do ovog zaključka došli analizirajući podatke o potrošnji soka 3 618 djece starosti od dvije do 11 godina. Prema preporukama Američke akademije pedijatara, djeca bi trebala uzimati (oko pola čaše) čistog voćnog soka dnevno.

Hjustonski stručnjaci ustanovili su da samo 13 posto američke djece pije znatno veće količine čistog voćnog soka, ali ni to ne djeluje negativno na njihovu kilažu.

Šta više, dvogodišnjaci i trogodišnjaci koji konzumiraju najviše čistog voćnog soka izloženi su gotovo tri puta manjem riziku od pretilosti u odnosu na mališane koji takav sok uopće ne piju.

Pored toga, kod te djece je utvrđen veći unos C vitamina, kalija, magnezija, folata, vitamina B6 i željeza, a manji ukupnih masti, zasićenih masnih kiselina, natrija i dodatnog šećera. Djeca koja piju čist voćni sok također su sklonija jesti i svježe voće.

Zbog toga se savjetuje roditeljima da ne brinu koliko dijete pije čistog voćnog soka, već da prate ukupan unos kalorija u dječijoj ishrani, kao i vrstu hrane iz koje te kalorije pretežno potječu. Važno je da prate i nivo fizičke aktivnosti svoje djece.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.