PREHRANA

Stručnjaci kažu: Omlet i kajgana nije isto

Avaz.ba

17.11.2017

Možda ste mislili da između omleta i kajgane nema razlike, ali griješite.

Nije svejedno ni koliki tiganj koristite, ni na kojoj temperaturi pržite, ali ni kako dodajete jaja. Ovo su preporuke stručnjaka:

Omlet:

Veličina tiganja je od presudne važnosti, ne smije da bude premali jer će omlet biti suviše debeo, ali ni preveliki. Idealan prečnik tiganja za omlet od dva do tri jaja je 15 centimetara. Neka se tiganj dobro zagrije, zatim dodajte ulje ili puter, pa tek onda jaja koja ste prethodno umutili u činiji. Kad ih ubacite u tiganj, više nema miješanja. Važno je znati kada da stanete, u ovom slučaju dok je omlet još živ. Donji dio treba da bude čvrst, a gornji da izgleda vlažno jer kad omlet skinete sa vatre, još će se krčkati. Za pripremu vam nije potrebno više od minut-dva. Ako dodajete omletu još neki sastojak, neka bude na sobnoj temperaturi.

Kajgana

Strpljenje je ključna riječ kad pripremate kajganu. Uzmite mali tiganj i pržite na srednjoj temperaturi, u suprotnom jaja će se isušiti. Jaja razbijte direktno u tiganj, dodajte so i mutite viljuškom. A prije toga, viljušku namažite bijelim lukom što će kajgani dati poseban ukus. Za razliku od omleta, kajgani se ne dodaju drugi sastojci, ali tajming je i ovdje važan. Smjesa ne treba da bude homogena, već da se na kraju jasno vide bjelanca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.