Prehrana

Prehrana djeteta: Zašto su slatkiši između obroka loš izbor

Avaz.ba
24.11.2017 09:51
A
A
A

Mnogo roditelja dijeli uvjerenje da je dobro dijete hraniti jakom, što u većini slučajeva znači slatkom hranom. Tako djeca brzo nauče tražiti hranu prijatnog ukusa, a odbijati one manje privlačne.

Hrana koja sadrži ugljikohidrate, odnosno hrana koja stvara energiju, boljeg je okusa od hrane koja je potrebna za izgradnju i zaštitu organizma. I tako mnoga djeca odrastaju gladna proteina, minerala i vitamina zato što su zasićena slatkišima.

Djeci treba objasniti da desert, izuzimajući voće, nije bitan element u ishrani. Slatkiši upotpunjuju ishranu zato što su bogatiji kalorijama, ali s obzirom na to da je gojaznost sve izraženija kod djece, najbolje je dijete naučiti da ih smatra povremenom nasladom, a ne sastavnim dijelom obroka.

Kada su u pitanju dojenčad, roditelji se savjesno pridržavaju ishrane koju preporučuju liječnici. Ali, kada beba poraste i dobije zube, odnosno kada je sposobna jesti gotovo sva jela, izlažu ga poplavi bombona, sladoleda, voćnih sokova, kolača...

Nemojte ponoviti ovu grešku na svom djetetu. Zamolite svoje prijatelje, bake, nane i dede da mu ne daju ništa između obroka. Nesumnjivo je da oni imaju dobre namjere, ali vi odlučujete o načinima ishrane svog djeteta.

Ako dijete zaista ogladni između obroka, ponudite mu zdravu proteinsku hranu kao što je mlijeko, sir ili komad hladnog mesa.