PREHRANA

Božićni sto je nezamisliv bez sočne i ukusne purice

Avaz.ba

25.12.2017

Božićni sto tradicionalno podrazumijeva izdašniji i obilniji ručak, koji čak i u recesijskim vremenima domaćini uspijevaju osigurati pa ne prolazi bez pečene purice. Dok će vegetarijanci pronaći zamjenska rješenja, purica će se pripremati na stotine načina. Jer, svaka domaćica ipak ima svoje tajne kako pripremiti pečenku. Neke se tajne prenose s koljena na koljeno, a jedna od njih je da je ne treba dugo peći na nižim temperaturama kako se ne bi osušila s obzirom na to da je puretina vrlo nježno meso.  

Rumena i hrskava

Kako bi ostala sočna, puricu valja pripremiti za pečenje. Dan ranije uvaljajte je u otopinu soli ili, jednostavno, dobro istrljajte krupnom solju i maslacem te ostavite da prenoći. Ako ste ljubitelji intenzivnijih okusa, napravite mješavinu od meda, timijana, soli i otopljenog maslaca. Ovakva mješavina će tokom pečenja zadržati vlažnost mesa, a korica će biti rumena i hrskava.

U nekim porodicama purica se puni, a nadjev ovisi o mašti domaćina. On može biti napravljen od iznutrica pomiješanih s hljebom, lukom, ali i kestenima, prasom i prezlom. Nadjenite puricu netom prije pečenja, kada je već noć odležala namašćena i nasoljena.

Ako pečete nadjevenu puricu, tada vrijedi savjet za duže pečenje na nižoj temperaturi, jer će je sam nadjev vlažiti pa se neće presušiti. I kada vam pođe za rukom da puricu savršeno ispečete - ne zaboravite na prilog ili, što je još bolje, više njih. Što je sto raznolikiji, to će gosti oko njega biti zadovoljniji.

Iskoristite citruse

Neka purica ne bude prevelika, odaberite onu veliku oko 3 kilograma kako biste je lakše ispekli. Kako meso ne bi bilo presuho, jer purica nipošto ne smije biti takva, prije pečenja možete napraviti nekoliko trikova. Jedan od njih je da je kratko skuhate, oko pola sata, sa malo korjenastog povrća. Pripazite na temperaturu, dobro zagrijte pećnicu prije nego što u nju smjestite puricu tako da se meso odmah šokira, a potom smanjite temperaturu na 140 stepeni i pecite polako.

Nakon pečenja, odmorite puricu i to tako da je ostavite desetak minuta nakon što je pečena. Kada se sva masnoća i sokovi iz mesa smire, narežite je. Kako bi se bijelo meso sljubilo s umakom, dobro je iskoristiti citrusne i svježe arome pa je umak od narandži dobar izbor uz pečenku. Budite mudri pa dok pečete puricu u istu posudu poslažite jednu na četvrtine narezanu jabuku kako bi dala miris, aromu i vlažnost pečenju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.