Prehrana

Kako će djeca zavoljeti povrće

Avaz.ba
26.12.2017 14:17
A
A
A

Čak trećina čovječanstva posebno je osjetljiva na gorak okus povrća. Tako hemijski spojevi koji su toliko zdravi za naš organizam zbog gorčine postaju odbojni. Problem počinje već u djetinjstvu kada majke djecu moraju preklinjati da bi pojela bilo šta zeleno.

Ali, odbojnost prema povrću kod nekih ljudi postaje trajna navika. Posebno, kada su djeca u pitanju. Ipak, uz malo domišljatosti, povrće možete učiniti mnogo ukusnijim.

Ne samo da će dječiji organizam dobiti neophodne vitamine i minerale za kojima je toliko dugo vapio, nego će povrće postati ukusno, a možda nakon nekog vremena i omiljena poslastica na svakodnevnom meniju.

* Strah od svega što u sebi ima bilo kakve masnoće dovela je do potpunog izbjegavanja ulja, maslaca i sireva. Ali, upravo masnoće daju povrću bolji okus i čine ga primamljivijim. Tako pripremljeno povrće može biti i samostalno jelo.

* Uz to što je zdrav, malo bijelog luka povrću daje dodatnu aromu. Od mirisa ćete se zaštititi ako ga kratko prepečete na maslinovu ulju.

* Kinezi su otkrili kako jednostavnim postupkom potpuno ukloniti gorak okus povrća. Kuhajte ga na pari od 30 do 60 sekundi, a zatim ga stavite u hladnu vodu. Povrće će izgubiti gorčinu, a sačuvati vitamine i minerale.

* Djeca izbjegavaju sve što je gorko. Zato ne bi bilo loše da počnete sa slatkastim povrćem poput mrkve, graška ili tikvica.

* Okus povrća postaje sve neugodniji što ono duže stoji na štandovima. Povrće kupljeno ujutro bit će potpuno različito ako ga kupite oko podneva. Ranoranioci se bolje i kvalitetnije hrane, jer sunce i zrak neizbježno uništavaju povrće.

* Neko povrće postaje gorko starenjem. Probajte pronaći ono mlado. Uz blaži okus, mlado povrće kraće se kuha.