PREHRANA

Djeca: Kad je vrijeme za voće, a kada za meso

Avaz.ba

4.1.2018

Kako beba raste i razvija se, tako rastu i njene potrebe za mineralima, vitaminima, željezom, tako da ni majčino mlijeko, a ni ostali mliječni obroci, više ne zadovoljavaju njene potrebe. Uvođenje kašica vrlo je važno u razvoju djeteta. Kašice dijete može jesti čim navrši šest mjeseci.

Za prvu nemliječnu hranu najpogodnije su žitarice obogaćene željezom, jer bebe od šest mjeseci, uglavnom, isprazne svoje rezerve željeza. U drugoj polovini šestog mjeseca, tri sedmice nakon uvođenja žitarica, u ishranu bebe dodajte pire od povrća.

Prvo odaberite povrće blagog ukusa kao što su krompir i mrkva, a zatim grašak, tikvice, karfiol. Povrće uvodite prije voća jer, ako beba krene s voćnom ishranom, može se dogoditi da joj se okus povrća ne dopadne.

Pošto je uvedeno povrće, treba početi s davanjem voća, prvo u obliku soka od jabuke, breskve, a zatim kaše od voća. Kiselo voće, koje iritira nezreli digestivni sistem, ne treba davati dok beba dobro ne prihvati ostalu hranu.

Bobičasto voće kao što su jagode, maline i kupine nisu za djecu mlađu od godine i to zbog visoke alergogenosti. Sirovo voće najbolje je uvesti u ishranu nakon osmog mjeseca, jer je tada bebin digestivni sistem spreman za varenje vlakana prisutnih u voćnoj pulpi.

Kombinirana kašica, koja osim mlijeka i voća, sadrži i žitarice, povećava kalorijsku i vitaminsku vrijednost obroka, ali u isto vrijeme razvija čulo okusa kod djeteta. Ovakve vrste kašica uvoditi od osmog mjeseca.

Meso u ishranu dođe nakon navršenog osmog mjeseca. Zbog lakšeg gutanja, meso uvijek dajite s povrćem, i to najprije pasirano, potom gnječeno, pa sjeckano. Počnite s pilećim i purećim mesom, a nastavite s telećim i janjećim.

Svaku namirnicu uvodite postepeno i u malim količinama, pošto se tako može lako otkriti na koju namirnicu je beba alergična. Pored toga, beba uči da razlikuje ukuse. Zato ne treba miješati različite vrste namirnica.

VAŽNO

Cijelo jaje ne treba davati bebi prije navršene godine, a do tada može jesti samo tvrdo kuhano žumance. Kada beba napuni godinu, treba uzimati sve grupe namirnica: mlijeko i kisele mliječne proizvode, kašice od povrća, kašice od voća, kuhano meso, jaja, kao i kašice od mlijeka i žitarica.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.