PREHRANA

Za doručak - tanjir pun mašte

Avaz.ba

11.1.2018

Doručak je neobično važan obrok za svako dijete. On omogućava, ne samo nesmetan rast i razvoj organizma, nego i akumuliranje energije koja je djetetu potrebna za optimalno funkcioniranje.

Pri izboru namirnica, prednost treba dati hljebu i proizvodima od integralnih žitarica, mesu i prerađevinama od ribe i peradi, sezonskom i sušenom voću te mlijeku i mliječnim proizvodima.

Za doručak treba osigurati i dovoljnu količinu napitaka, negaziranu mineralnu vodu, svježe i nezašećerene voćne sokove te voćne i biljne čajeve.

Kako je poznato da djeca "jedu očima", na doručak ih možete motivirati lijepo dekoriranim stolom i tanjirima s likovima iz bajki ili crtića. U formiranju navike redovnog, svakodnevnog doručkovanja najvažnija je uloga roditelja kao uzora djetetu.

Zato bi roditelji koji u žurbi, s nogu, ujutro popiju samo šoljicu kafe, u interesu djeteta, ali i vlastitog zdravlja, trebali odmah promijeniti svoje navike. Da bi dijete uvidjelo važnost doručka, poželjno je da se kad god je to moguće, bar neradnim danom, ujutro okupi i doručkuje cijela porodica.

Osim vlastitim primjerom, roditelji, posebno mame, mogu i na mnoge druge načine kod djeteta formirati pozitivnu naviku doručkovanja. Dobrodošla je i uobičajena hrana servirana na drugačiji način.

1 Dijete će pojesti omlet od jaja posložen na listovima zelene salate i ukrašen kriškama paradajza ili stavljen između dvije kriške hljeba.

2 Sir ili jogurt bit će mnogo poželjniji ako ih zasladite medom i obogatite komadićima svježeg ili sušenog voća.

3 Jabuku ili narandžu, kao i ostalo voće, prije će se pojesti u kriškama nego cijele.

4 Sir možete servirati i sa sirovim sezonskim povrćem izrezanim na štapiće, ili kao namaz s različitim dodacima.

5 Tost može biti glava klovna, a tijelo možete izraditi od jaja ili viršli.

Maštovita imena

Interes za neko jelo možete probuditi i na način da ga dijete imenuje nekim maštovitim imenom. Djeca će se naročito radovati doručku serviranom kao u hotelu, pa za promjenu katkad uvedite švedski sto.

VAŽNO

Na neobičan način servirajte i jela koja dijete inače ne voli ili ih još nikad nije probalo.

Na taj način jutarnji jelovnik djeteta više nego uspješno možete obogatiti i zdravim namirnicama koje ono inače ne bi ni taknulo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.