PREHRANA

Kako naučiti djecu da jedu raznovrsno

"Bebe i mame"

2.2.2018

Dobra ishrana podrazumijeva raznovrsnost namirnica i umjerenost u jelu. Redovni dječiji obroci i hranljive užine uključuju namirnice bogate ugljikohidratima, voće i povrće, mliječne proizvode, nemasno meso, ribu, perad, jaja i mahunarke.

Djeca u uzrastu od druge do pete godine za stolom radije pričaju nego što jedu. Njihove navike u ishrani temelje se na utjecajima iz porodice, pa je zato važno da se čitava porodica zdravo hrani.

Djeca ovog uzrasta još imaju velike nutritivne zahtjeve. Zato je neophodno da svi obroci i užine budu koncentrirani u maloj zapremini. Ako je unos hrane veći postoji mogućnost pojave gojaznosti, naročito ako su djeca fizički neaktivna.

Dobra ishrana ne znači da dijete ne može jesti ono što voli ili da mora jesti ono što ne voli. Djeci treba ponuditi mnogo tečnosti, pogotovo ako su fizički aktivna ili ako je toplo vrijeme. Voda osigurava tečnost bez kalorija. Djeca trebaju piti mlijeko i nezaslađene voćne sokove u ograničenim količinama.

Prvo doručak

Sva djeca obavezno trebaju doručkovati, jer tako obezbjeđuju energiju za igru u prvom dijelu dana. Djeca koja doručkuju mnogo su živahnija, energičnija i kreativnija od onih koja izbjegavaju obroke. Dobar doručak sastavljen je od složenih ugljikohidrata i jednostavnih šećera (hljeb, žitarice, voće, povrće), proteina (mliječni proizvodi, jaja) i malo masti.

Šta za ručak i večeru

Ručak osigurava energiju za ostali dio dana. On treba sadržavati bjelančevine, masti, željezo, vitamine A, C i kalcij. Najnaporniji obrok za većinu djece ovog uzrasta je večera koja bi se trebala sastojati od integralnih žitarica.

Grupe namirnica

Djeca tokom dana trebaju jesti i voće i povrće. Mliječni proizvodi su izvori vitamina D i kalcija. Izvori proteina su bijelo meso, perad, riba, kao i mahunarke. Masti, ulja i slatkiši nalaze se na vrhu piramide ishrane, u najmanjoj količini, da bi označili ograničeno korištenje u ishrani ovih namirnica.

Ishrana treba sadržavati dobru proporciju namirnica iz svih pet grupa da bi obezbijedila dovoljno hranljivih i drugih materija, neophodnih za pravilan rast i razvoj ove djece.

Važno

Nikada nemojte prepuniti tanjir svom djetetu, nemojte ga tjerati da pojede sve iz tanjira ako nije gladno. Ako znate da vaše dijete ne voli onu hranu koju ste planirali za obrok, kombinirajte je s onom koju dijete voli.

Uključite dijete u pripremanje obroka. Bit će mu zabavnije da jede hranu u čijoj je pripremi učestvovalo. Pripremajte hranu dinstanjem, kuhanjem, pečenjem na roštilju ili u rerni.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.