PREHRANA

Vesela kuhinja za djecu: Riža - slatka i slana

"Bebe i mame"

5.2.2018

Rižina zrna povoljna su za pripremu slatkih i slanih jela. Rižu možemo pržiti, peći ili kuhati. Pridonosi okusu i povoljnijoj strukturi jela. Izrazito je siromašna mastima, što joj daje dodatni prostor u savremenim dječijim jelovnicima upravo opterećenima visokim sadržajem masnoća.

U pripremi jela od riže za djecu poželjne su kombinacije: riža i mlijeko, riža i povrće, riža i voće. U pripremi jela s mesom i ribom svakako treba veći prostor dati riži, posebno kada je riječ o maloj djeci.

Ne zaboravite da uvijek treba ponuditi isključivo svježe pripremljene obroke!

Kašica od riža s mrkvom i jabukama

Sastojci: 30 g riže, 1 jabuka, 1 mrkva, 200 ml vode, malo soli.

Priprema 

1. Na malo posoljenoj vodi skuhajte rižu.

2. Očišćenu mrkvu dobro operite, nalijte vodom i kuhajte na tihoj vatri.

3. Upola kuhanoj mrkvi dodajte očišćenu i oljuštenu jabuku. Sve kuhvati dok ne omekša.

4. Ocijediti i propasirati pa dodati riži (također propasiranoj). Ovo je idealna kašica za bebe.

Riža na mlijeku

Sastojci: 1 l mlijeka, 70 g riže, so, 90 g šećera, začini po ukusu - čokolada, cimet, voće iz kompota

Priprema:

1. Mlijeko posoliti i kad zakipi dodati suhu, neopranu rižu (rižu ne treba prati jer suha riža više nabubri u tekućini), pričekati da provri, promiješati i smanjiti vatru tako da je tekućina blizu vrenja, ali da ne kipi.

2. Kuhati 20-tak minuta i zasladiti kad je riža kuhana, nakon zaslađivanja više ne vraćati na vatru (šećer i riža zajedno daju sjajan materijal za lijepljenje koji se rado hvata po posudi i rado zagorijeva).

3. Rasporediti u posudice i ukrasiti po želji.

Riža s čokoladom

Sastojci za četiri osobe: 200 g riže okruglog zrna, 1 l mlijeka, 100 g tamne čokolade, 100 g samljevenih badema, 30 g žutog šećera, malo vanilije.

Priprema

1. Zakuhajte mlijeko sa šećerom i vanilijom.

2. Dodajte rižu i kuhajte 20 minuta, dok se riža ne skuha.

3. U kuhanu rižu stavite čokoladu u komadićima i mljevene bademe. Ako je pregusto dodajte još malo mlijeka.

Kokošija supa s rižom

Sastojci: 1 kokošji batak sa zabatkom, svežanj povrća za supu, 30 g riže, so (za djecu stariju od 12 mjeseci) i peršun.

Priprema

1. Razdvojite karabatak i batak i skinite im kožicu.

2. Povrće isjeckajte na kockice te ga zajedno s mesom kuhajte u 0,25 litra vode. Pjenu koja se diže tokom kuhanja obavezno skinite.

4. Kuhajte supu na blagoj vatri 20 minuta i dodajte rižu te kuhajte još 20 minuta.

5. Supu pospite peršunom.

Zelena riža

Sastojci za dvije osobe: 120 g riže, 1 tikvica, pola glavice luka, so (za djecu stariju od 12 mjeseci), 1 kašičuca ulja, 6 dcl vode.

Priprema

1. Tikvicu naribajte.

2. Na kašičici ulja popržite nasjeckani luk. Luk nastavite dinstati dodavajući vodu.

3. Kada luk omekša i poprimi zlatnu boju, a po potrebi, dodajite još vode.

4. Dodajte naribane tikvice i so. Tikvice kuhajte na laganoj vatri u njihovom soku dok potpuno ne omekšaju.

5. U ovaj umak dodajte 120 g riže i 6 dcl vode. Kuhajte na laganoj vatri uz povremeno miješanje dok se riža ne skuha.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.