Preporuke

Vodič za uspješno dojenje

Autor: "Bebe i mame"
27.02.2018 18:42
A
A
A

Dojenje predstavlja vrlo koristan i dragocjen oblik njege djeteta. Dojenjem ćete djetetu davati najbolju hranu koju priroda može pružiti - stoga nemojte da vas od toga odvrati nekoliko problema na koje možete naići prvih dana.

Vi i vaše dijete morate naučiti novu vještinu, pa ako u početku dijete ne zna sisati ili sisa dugo, budite strpljivi. Bebi ne treba mnogo hrane odmah poslije rođenja, a vašim bradavicama treba vremena da otvrdnu i naviknu se na sisanje.

Bit će mnogo prijateljica, rođaka i stručnih lica željnih da vam daju savjete, a vama će trebati neko vrijeme da izdvojite korisne prijedloge. Ali, već nakon prve sedmice možete se radovati mjesecima uspješnog dojenja.

Način dojenja

* Udobno se smjestite: Možda će beba dojiti i cijeli sat. Duboko udahnite i opustite ramena, što budete opušteniji, beba će lakše početi sisati. Svakako dajte bebi dovoljno prilika da osjeti vašu kožu. Ako ste sami, skinite gornji dio odjeće, jer je tako lakše pravilno smjestiti bebu na grudi i podsticati je da bolje sisa.

* Kada oboje postanete vješti u hranjenju, otkrit ćete da to možete raditi u gotovo svakom opuštenom položaju. Izvrsno je sjedenje na krevetu ili na podu prekrštenih nogu, naročito ako možete osloniti leđa na jastuke ili namještaj.

 * Udobno se namjestite sjedeći uspravno naslonjenih leđa. Niska stolica bez naslona za ruke je idealna, a možete sjesti i na krevet s mnogo jastuka koje ste podmetnuli iza leđa.

* Ako se tako osjećate sigurnije, možete na krilo staviti jastuk kako biste dijete prinijeli tačno u ravni grudi. Također, možete podići jedno koljeno da biste poduprli bebino tijelo. Ne savijajte leđa, naginjući se naprijed da biste nahranili djete, jer je taj položaj neugodan i mogli biste kasnije imati križobolju.

Pronalaženje bradavice

Novorođenče ima urođen refleks koji ga tjera da traži bradavicu kako bi našlo hranu. Otprilike do desetog dana života djeteta održavajte ovaj refleks tako što ćete nježno gladiti bebin obraz koji vam je bliži. Dijete će se okrenuti prema grudima i potražiti bradavicu.

* Ako beba ne okrene glavu nesvjesno, pokušajte istisnuti malo mlijeka pritisnuvši neposredno uz areolu dok se na bradavici ne pojavi nekoliko kapi. Dodirnite time bebine usne kako biste je naveli da otvori usta.

Namještanje djeteta na grudi

* Približite glavicu dojci, tako da brada bude naslonjena na nju, a bebin jezik bude ispod bradavice. Stavite bradavicu djetetu u usta. Kada ste bebu pravilno namjestili na dojku, ona ne samo da uzima u usta bradavicu nego i areolu i "muze" dojku svojim vilicama, povlačeći zalihe mlijeka u bazi areole.

* Ako beba samo "cucla" bradavicu, dojenje nije uspješno. Tako će se bradavica upaliti i naprsnuti, a beba neće dobiti mlijeko.

* Ako osjetite trenutni probadajući bol, duboko dišite kako biste se opustili. Gledano iz vašeg ugla, dijete će, ako je dobro postavljeno na dojku, imati širom otvorene vilice i usta puna dojke.

* Možete vidjeti sisa li beba pravilno i po tome da li joj se miču sljepoočnice, jer je to znak da mišići vilice dobro rade.

Refleks ispuštanja mlijeka

Sisanjem beba podstiče grudi da oslobode nakupljeno mlijeko. Možda ćete osjetiti topli protok mlijeka, refleks ispuštanja, kao bockanje, ubrzo pošto vam se dijete pravilno smjestilo na grudima. Međutim, taj osjećaj se ne javlja kod svakoga, pa nemojte biti iznenađeni ako ga ne doživite.

* Ako vam usljed refleksa mlijeko poteče i iz druge dojke, stavite uložak za grudi preko bradavice da upije mlijeko ili upotrijebite plastičnu kapicu za dojke.

* Pošto je beba jednom ili dvaput podrignula i možda kratko odspavalo, ponudite joj drugu dojku. Možda je dovoljno gladna da isprazni i nju, ili će možda sisati samo da bi se umirila. To je bebi ponekad potrebno jednako kao i hrana.

* Kada se beba najede brzo će vam zaspati na rukama i bradavica će joj iskliznuti iz usta. Ne brinite ako mislite da beba nije dovoljno jela, možete imati povjerenje u dijete da će uvijek znati koliko hrane želi i koliko mu treba.

Kako grudi stvaraju mlijeko

* U prvim danima nakon porođaja grudi stvaraju kolostrum, hranu bogatu proteinima koja snabdijeva bebu dragocjenim antitijelima protiv zaraza. Kada vam dojke počnu lučiti mlijeko (četvrti dan), beba će na prirodan način stimulirati vaše tijelo da proizvodi obilnu količinu.

* Bitno je hraniti dijete kada ono to želi, a u prvim danima to znači hraniti ga u razmacima od dva do tri sata. Proizvodnja mlijeka u dojkama teče prema načelu ponude i potražnje: Što češće hranite bebu, dojke će proizvoditi više mlijeka.

* Dohrana adaptiranim mlijekom potkopat će ovo načelo: Ako se djetetova glad zadovolji flašicom, ono neće biti željno sisanja i vaše grudi neće dobiti potreban stimulans.

* Mlijeko iz dojki nije uvijek isto. U početku hranjenja dijete sisa prvo mlijeko, koje je vodeno i gasi žeđ. Zatim dolazi drugo mlijeko, bogato kalorijama i ukusnije. Zato je važno da pri svakom hranjenju beba sisa barem deset do 15 minuta na jednoj dojci.

Kada mlijeko nadođe

* Nakon četvrtog dana dojenja grudi počinju stvarati zrelo mlijeko, a ne kolostrum kojim ste dosad hranili djete. Možda ćete se probuditi i otkriti da su vam grudi veće, tvrde i napregnute. To može potrajati 48 sati. Tada će bebi biti teško da usnicama obuhvati bradavicu, jer ona nije ispupčena nego ravna zbog natekle areole.

* Prije nego što pokušate nahraniti bebu, omekšajte dojke tako da na njima nekoliko minuta držite tople peškire ili ih tuširate toplom vodom. Grudi nježno masirajte i pokušajte istisnuti nešto mlijeka kako biste smanjili nabreklost i omogućili djetetu da ustima obuhvati bradavicu.

* Ne brinite ako u ovoj fazi ne izlazite na kraj s istiskivanjem mlijeka, uskoro ćete naučiti. Kada stavite bebu na grudi, položite slobodno ruku na rebra i lagano podignite dojku, jer će to pomoći da se bradavica ispupči kako bi dijete moglo staviti areolu u usta. Sisanje će ubrzo otkloniti nabreklost i neugodnost.

* Kada dojite, ne možete zapravo vidjeti koliko dijete jede, pa je prirodno ponekad brinuti da možda ne jede dovoljno. Ali, dokle god bebu uzimate na grudi kada zaplače i dokle god dobija na težini uobičajenim ritmom, nema razloga za zabrinutost. Upamtite da će dijete vjerovatno izgubiti na težini u prvim danima nakon porođaja i tek će s dvije ili tri sedmice ponovo dostići porođajnu težinu.

Promjene na dojkama

Dojke vam nakon prestanka dojenja mogu biti nešto manje, jer je dio masnog tkiva zamijenjen mliječnim žlijezdama. Inače, vjerovatno ćete brže povratiti svoj nekadašnji izgled ako dojite, zato što oslobođeni hormoni stimuliraju maternicu da se brzo vrati u normalno stanje, a zalihe masnoće koje je organizam nakupio u trudnoći iskorištavaju se pri stvaranju mlijeka.

Oprezno s lijekovima

Ono što jedete i pijete može se putem mlijeka prenijeti na dijete pa je važno upoznati ljekara s činjenicom da dojite prije nego što vam prepiše bilo kakav lijek.

Pametno je izbjegavati i stimulanse poput alkohola i kofeina. Ako beba ne spava dobro, možda bi vrijedilo izbaciti iz ishrane na nekoliko sedmica kafu i čaj.

Nije vrijeme za dijetu

Sve što vi trebate učiniti da biste imali dovoljno mlijeka jeste da pripazite da vam ishrana bude dobra i da sadrži odgovarajući omjer hranjivih sastojaka, a naročito mnogo proteina. Pijte tečnost kad god ste žedni, a dok dojite držitre pri ruci času soka ili vode.

Potrebno vam je i mnogo energije za stvaranje mlijeka, pa ovo nije vrijeme za držanje dijeta. Udovoljite svojoj želji za jelom i pobrinite se da dobijete dodatne kalorije koje su vam potrebne iz svježih namirnica bogatih vitaminima, a ne iz "praznih" ugljikohidrata.