PREHRANA

Sigurno hranjenje bebe bočicom

"Bebe i mame"

2.3.2018

Nekada je hranjenje na bočicu predstavljalo svojevrstan rizik po bebu zbog loših sanitarnih uslova, ali i neodgovarajućeg sastava vještačkog mlijeka. Bebe nisu dobro napredovale, bile su podložne infekcijama često su bile bolesne.

Danas je sasvim drugačije jer na tržištu postoje visokokvalitetne mliječne formule za bebe. Uz određene higijenske mjere i pravilno pripremanje, rizici po bebino zdravlje su gotovo nepostojeći.

Oprez u kupovini

Provjeravajte rok trajanja mliječne formule. Neka vam postane navika da gledate u rok proizvodnje na proizvodu koji kupujete.

Provjerite ambalažu. Izbjegavajte kupovati i upotrebljavati mlijeko koje se nalazi u nagriženoj ili oštećenoj ambalaži.

Higijena

* Dobro operite ruke prije nego što počnete pripremati mlijeko.

* Sve što se koristi za pripremu bebinog obroka perite u posebnoj posudi samo za tu namjenu. Nakon pranja dobro isperite sapunicu iz flašica i cucli.

* Bočice i cucle perite odmah po upotrebi da bi se lakše očistile.

Grijanje

* Mlijeko ugrijte na optimalnu temperaturu tako što ćete flašicu staviti u posudu sa toplom vodom.

* Dobro provjerite toplotu mlijeka tako što ćete ga nakapati sebi na ruku. Spremno je za bebu kada vam se ne čini ni toplim ni hadnim.

* Jednom zagrijano vještačko mlijeko nemojte više podgrijavati - radije ga hladno dajte bebi.

* Budite obazrivi ako za grijanje mlijeka koristite mikrovalnu pećnicu - tečnost se može zagrijati neravnomjerno.

Čuvanje

* Nepripremljeno mlijeko držite na hladnom, tamnom i suhom mjestu, odnosno onako kako je naglašeno na pakiranju.

* Napravljeno mlijeko koje beba nije popila bacite. Već pripremljeno mlijeko predstavlja idealnu podlogu za razvoj bakterija.

* Ne odlažite tečno adaptirano mlijeko otvoreno ili neotvoreno na temperaturama nižim od 0 stepeni Celzijusa niti višom od 35.

* Adaptirano mlijeko nemojte zamrzavati.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.