PREHRANA

Abeceda pravilne prehrane za djecu

"Bebe i mame"

14.3.2018

Hrana za bebe treba da je:

• Visoko-energetska - zbog ubrzanog rasta mala djeca imaju potrebu za dodatnom energijom;

• Lako svarljiva - prva hrana treba biti kašasta i laka za varenje. Kasnije, s razvojem digestivnog sistema, uvodi se sve čvršća hrana;

• Svježa i čista;

• Laka za spremanje i jeftina.

Namirnice možemo podijeliti u četiri osnovne grupe:

1 Žitarice i proizvodi od žitarica;

2 Voće i povrće;

3 Meso, riba i jaja;

4 Mlijeko i mliječni proizvodi.

Žitarice

U grupu žitarica spadaju: riža, pšenica, kukuruz, raž, ječam i ovas. U žitaricama je prisutna velika količina ugljikohidrata koji su dobar izvor energije.

U omotaču se nalaze vlaknaste materije, koje imaju značajnu ulogu u održavanju funkcije gastrointestinalnog trakta. Dobar su izvor vitamina B-grupe. 

Žitarice sadrže malu količinu masti i minerala. Obično se daju s namirnicama životinjskog porijekla, čime se poboljšava aminokiselinski sastav (keks s mlijekom). Žitarice je moguće kombinirati i s voćem.  

Pšenica, raž i ječam sadrže dosta glutena, koji kod predisponiranih osoba izaziva celijakiju. Zbog toga ove žitarice ne treba davati djetetu prije nego što napuni šest mjeseci.

Voće i povrće

Voće sadrži veliku količinu vode, ugljikohidrata, minerala, vitamina i vlaknastih materija. Sadrži malo bjelančevina i masti (osim oraha, lješnika, badema).

Željeza ima u kupini, borovnici, kajsiji, breskvi i malini. Dunja, jabuka, jagoda i malina sadrže dosta pektina (vlaknasta materija) koji djeluju povoljno kod djece s proljevom.

Za početak dohranjivanja preporučljivo je sezonsko voće poput jabuka, krušaka, kajsija, šljiva, breskvi. Ovo voće bebe lako podnose. Citrusno voće, zbog rizika od alergijskih reakcija, ne treba davati u prvoj godini života.

Povrće sadrži veliku količinu vode, ugljikohidrata, vitamina, minerala, vlaknastih materija. Ima malo bjelančevina (ali su one biološki vrijedne) i malo masti.

Vitamina C ima u lisnatom (posebno tamnozelenim listovima) povrću, u paradajzu, paprici i krompiru. Karotena ima u zelenožutom povrću. Kalcija i željeza ima i u špinatu, zelenoj salati, mrkvi i tikvi, ali se oni odatle slabo apsorbiraju.

Špinat ne treba davati djeci mlađoj od četiri mjeseca jer sadrži nitrate, koji mogu izazvati promleme s jetrom.

Meso, jaja, mlijeko

U ishrani male djece, zbog lakšeg varenja, treba potencirati meso mladih životinja (janjetina, piletina, teletina). Meso sadrži bjelančevine visoke biološke vrijednosti.

Pored toga, ono je bogat izvor mineralnih materija - kalija, fosfora, hlora, sumpora, kalcija, magnezija i željeza.

Jaja sadrže bjelančevine i sve bitne aminokiseline. U žumancu je znatno više masti, željeza, fosfora i liposolubilnih vitamina od bjelanceta. Ulje i masti daju okus i koriste se pri kuhanju druge hrane.

Oni su nosioci liposolubilnih vitamina (A, D, E, K) i bitnih masnih kiselina. Potrebni su za pravilan razvoji rast djeteta.

Multi-miks princip

Za pravilan rast i razvoj bebe i mala djeca trebali bi dobijati obroke sastavljene od različitih grupa namirnica, što se naziva multi-miks princip.

* Miks-4: Miješanjem četiri osnovne vrste hrane dobija se miks-4. Ako postoje uslovi, to je obrok koji je najbolji za dijete, jer zadovoljava nutritivne i energetske potrebe beba i male djece. Obrok se dobija miješanjem sljedećih namirnica:

- Osnovne namirnice (žitarice) + tamnozeleno povrće + narandžasto povrće + hrana životinjskog porijekla ili leguminoze.

* Primjer: kukuruz + špinat + mrkva + piletina (grašak).

* Miks-3: obrok sastavljen od tri vrste hrane naziva se miks-3. Uključuje hranu iz sljedećih grupa: osnovne namirnice + leguminoze + tamnozeleno (narandžasto) povrće ili osnovne namirnice + hrana životinjskog porijekla + tamnozeleno (narandžasto) povrće.

* Primjer: Riža + teletina + špinat

* Miks-2: Najjeftinije je napraviti i pomiješati dvije vrste hrane. Ovaj obrok se naziva miks-2. Da bi zadovoljio osnovne zdravstvene potrebe, ovaj obrok mora sadržavati: osnovne namirnice + leguminoze ili osnovne namirnice + hranu životinjskog porijekla.

* Primjer: Riža + riba

Druge kombinacije dvije vrste hrane (tamnozeleno povrće i korjenasto bilje...) ne pružaju dobru osnovu za rast i razvoj. Vrlo je važno da dijete konzumira hranu iz svake grupe u što je moguće više obroka.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.