PREHRANA

Recepti za djecu: Grašak

"Bebe i mame"

14.3.2018

Grašak s mlijekom

* Sastojci: 500 g grašaka, 100 g maslaca, 2 dl mlijeka, 1 supena kašika začina ili malo soli.

* Priprema

1. Istopite maslac, dodajte grašak i promiješajte.

2. Dodajte mlijeko, začin ili so i pustite da se kuha.

3. Smjesu kuhajute na tihoj vatri sve dok mlijeko ne ispari.

Supa od graška

* Sastojci: 450 g graška, 1 l vode, so, 100 ml vrhnja za kuhanje, 1 kocka povrtne juhe, ulje.

* Priprema

1. Skuhajte grašak do pola u litri vode.

2. jednu polovinu graška propasirajte kao pire krompir, a drugu polovinu ostavite u vodi u kojoj se grašak kuhao.

3. Na laganoj vatri na ulju popržite 1,5 kašiku brašna.

4. Kada zažuti zalijte vodom i brzo miješajte da se ne stvore grudvice. Trebate dobiti gustu, ali glatku smjesu.

5. Na zgusnutu smjesu istresite vodu s cijelim graškom, potom dodajte i grašak koji ste propasirali.

6. Miješajte, a zatim dodajte kocku za juhu i so te kuhajte dok grašak ne omekša i dok voda opet ne proključa.

7. Pred kraj dodajte vrhnje za kuhanje.

Šarena riža

* Sastojci: 300 g bijele riže, 150 g graška, 2 mrkve, kukuruz šećerac, so.

* Priprema

1. Rižu očistite, operite i skuhajte u lagano zasoljenoj vodi.

2. Skuhajte grašak i mrkvu narezanu na sitne kockice.

3. Na zagrijano ulje stavite kuhanu rižu, umiješajte kuhani grašak, kuhanu mrkvu i kukuruz te posolite.

4. Gotovom rižom punite kalup za puding, rižu malo potisnite kašikom i pažljivo preokrenite na tanjur za serviranje.

Teletina s graškom

* Sastojci: 600 g teletine od buta, 150 g mrkve, 50 ml ulja, 1 glavica luka, peršun, 500 g graška.

* Priprema

1. Teletinu narežite na kockice i prepržite na zagrijanom ulju.

2. Dodajte nasjeckani luk i mrkvu narezanu na kockice. Sve zalijte vodom i pirjajte na laganoj vatri dok meso ne omekša.

3. Dodajte grašak i još kratko prokuhajte. Na kraju umiješajte nasjeckani peršun.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.