PREHRANA

Sedam opasnih roditeljskih zabluda o hrani

"Bebe i mame"

16.3.2018

Neke roditeljske zablude u vezi sa hranom mogu čak i ozbiljno ugroziti zdravlje njihove djece. Posebno su ugrožena djeca pristalica stroge vegetarijanske dijete - vegana. Evo najčešćih zabluda i njihovih posljedica:

1. Sve više roditelja djecu hrani s previše voća i povrća, a premalo masnoća, žitarica i kalorija. A njihovoj djeci zapravo prijeti takva deformacija kostiju koja se povezuje sa sirotinjskim četvrtima 19. stoljeća.

2. Drugi roditelji, opet, pretjeruju s mesom nauštrb ugljikohidrata - dijeta bogata mesom, ribom i salatom ne daje dovoljno energije za aktivan tinejdžerski život. Djeca, a posebno ona koja se bave sportom, trebaju konstantnu opskrbu energijom, a to se najbrže postiže ugljikohidratima. Majke pod utjecajem modernih mesnih dijeta mogu opasno pogriješiti.

3. Prehrana bez mliječnih proizvoda i nadoknade kalcija djeci donosi pokvarene zube te loše kosti. A budući da kosti rastu do 20. godine, slabe kosti u tinejdžerskim godinama znače slabe kosti za cijeli život i vrlo moguću osteoporozu.

4. Crveno meso povezuje se s pojavom tumora, no majke koje su zbog toga potpuno izbacile crveno meso iz jelovnika svoje djece vjerojatno su zaboravile na željezo koje se tu nalazi. A djeci treba željezo za razvoj mozga i rast.

5. Neki ljekari susreli su se s malim pacijentima koji su neprestano patili od proljeva. Roditelji su ih hranili gotovo isključivo hljebom i povrćem i nisu shvatali šta nije uredu. No, stanje ove djece odmah se popravilo nakon prelaska na prehranu s manje vlakana.

6. Djeci predškolske dobi ne bi trebalo davati previše cjelovitih žitarica jer će u kasnijim godinama ova zdrava mršava djeca biti u opasnosti od pretilosti.

7. Američka studija pokazala je da zabranjivanje slastica u djetinjstvu nosi rizik od veće količine pojedenih slastica u zrelijim godinama. A ovo je posebno tačno kod djevojaka kojima su slatkiši bili tabu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.