PREHRANA

Prve mesne kašice za bebu

"Bebe i mame"

29.3.2018

Meso se u obroke dojenčadi ne bi trebalo uvoditi prije osmog ili devetog mjeseca života.

U vezi s pitanjem kada dojenčad prelaze na čvrstu hranu postoje različita mišljenja i upravo je dobro što postoji raspon od tri-četiri mjeseca kada se to obično čini.

To se može osjetiti noću kada se dijete budi više puta nego što je uobičajeno.

Jača hrana je svakako meso ili kombinacija mesa i povrća u obliku kašica. Nije svako meso dobro, pa se predlaže uvođenje onog "najlakšeg", odnosno piletine i puretine.

Mnogi će pomisliti i na teletinu, ali struktura ovog mesa je drugačija i ako nije sasvim mlado ne dolazi u obzir. Ipak, jedna stvar je kad kašice kupujete gotove, a sasvim druga kad ih pripremate sami.

Kako pripremiti kašicu

Meso se peče tako da u sredini nikada nije crvenkaste boje. Nije u pitanju samo sigurnost zbog mogućnosti trovanja, već beba ne može probaviti slabo pečeno meso. Meso se može kuhati, ali tada najveći dio dragocjenih mesnih sokova ostaje u vodi za kuhanje.

Svakako bi trebalo uzeti u obzir činjenicu da se bebe trebaju naviknuti na okus mesa, a kad se jednom naviknu onda će ga sve više tražiti. Upravo zbog toga je dobro raskuhano meso ostaviti u vlastitom soku.

Meso, naravno, treba usitniti i za tu svrhu je zgodan štapni mikser ili posebni ručni sjekači. Tako nastaje mesni pire koji se onda može davati pojedinačno ili u kombinaciji s kuhanim povrćem. Mnogi prave takvu kombinaciju da stave 1/3 čistog mesa, a 2/3 kuhanog povrća.

Mesne prerađevine

Razne mesne prerađevine (salame i hrenovke) nisu preporučljive jer sadrže nitrate i nitrite koji mogu naškoditi dojenčetu.

Pravila higijene

Ostatak od mesne kašice nije dobro ostavljati preko noći u frižideru. Zato ako nakon obroka ostane još mesne kašice, najbolje ju je baciti. Ali, ako s mesom morate tako postupati, povrće ne morate kuhati svaki put, već ga možete nakon kuhanja držati u frižideru 24 sata.

Ako vam se kašica čini "slabom" možete joj dodati usitnjene žitarice koje će dobro poslužiti kao balastni materijal u crijevima beba. Toplinu obroka treba kontrolirati usnama ili unutrašnjom stranom ruke.

Polako, ali sigurno...

Kada sa šest mjeseci beba počne prelaziti na čvrstu hranu, to je za nju veliko novo iskustvo i zato je nije dobro forsirati. Bez obzira na to da li pripremate kašice u kući ili kupujete gotove, pazite da nema rizika za alergiju, što znači da mora biti slobodna od proteina mlijeka, jaja i soje.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.