ZANIMLJIVO

Šta da radite kada presolite jelo

Avaz.ba

1.4.2018

So je osnovni začin bez kog je jelo često bezukusno, ali pretjerivanje može dovesti do nejestivog obroka. Na sreću, uglavnom postoji trikovi uz pomoć kojih je moguće "popraviti" preslano jelo.

Najlakše je isprati namirnice, na primjer povrće kuhano na pari u preslanoj vodi ili meso koje je predugo stajalo u slanoj marinadi. Kad je jelo već pripremljeno, na raspolaganju su vam druge tehnike. 

Ako su supa ili gulaš suviše slani, dodajte malo vode ili kokosovog mlijeka. Kad to nije moguće jer će jelo biti suviše tečno, dodajte krompir isječen na manje komade. Za ovu svrhu može poslužiti i pirinač ili malo brašna, ključ je u skrobu koji upija so.

U potaž čorbe dodajte malo neutralne pavlake ili pomiješajte kiselu pavlaku i jogurt pa ubacite na kraju kuhanja ili prije služenja. Nekad je dobar izbor malo limunovog soka čija bi kiselina trebalo da neutrališe pretjerano slan ukus. Ako nemate limuna, dodajte malo blagog sirćeta.

U iste svrhe mogu da posluže šećer ili med, ali ne pretjerujte, jer možete da postognete kontraefekat. Sigurna opcija je da na kašičicu stavite malo šećera, držite je nekoliko minuta na pari iznad šerpe, ali bez sipanja u jelo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.