PREHRANA

Mališani vole rižu – zdrava je, ukusna i korisna

"Bebe i mame"

3.4.2018

Riža je zahvalna namirnica koju susrećemo u bezbroj oblika sa širokim mogućnostima primjene. Nalazimo je u toplim i hladnim jelima, supama, varivima, jelima od mesa.

Podaci kazuju da se čak 96 posto sastojaka zrna riže može iskoristiti u organizmu. Ne opterećuje sistem za probavu, a dobro se iskorištava u organizmu te je pronašla važno mjesto u prehrani djece.

Poznate su na stotine vrsta riže. U nutritivnom smislu važna je podjela prema stepenu obrađenosti te govorimo o neoljuštenoj riži, tzv. smeđoj riži koja ima dvoslojnu ljusku, i oljuštenoj, tzv. bijeloj riži koja nema ovojnicu.

Riža sadrži aminokiselinu lizin koja pripada grupi esencijalnih aminokiselina. Izvrstan je izvor škroba i dobar izvor bjelančevina biljnog porijekla. Škrob iz riže najčešće se koristi u proizvodnji dječije hrane.

Tu su i vitamini B grupe koji su vrlo povoljni za održanje zdravlja crijevne flore. Djeca predstavljaju osjetljivu grupi čija je flora povremeno narušena, jer pretjeruju u unosu slatkiša, pa češće od odraslih obolijevaju od ljetnih viroza i nametnika.

Zahvaljujući rižinoj sluzi koja nastaje iskuhavanjem riže u vodi, crijevna se flora uspješno oporavlja i upalni procesi se umiruju. I zato su, uz obaveznu konsultaciju ljekara, od velike koristi lagana jela od riže.

Posebna prednost riže je ta što ne sadrži gluten. U slučaju pojave probavnih tegoba i sumnje na probleme prouzročene celijakijom - glutenskom enteropatijom, riža je idealna namirnica za pripremu jela dok se sumnja ne isključi ili potvrdi.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.