PREHRANA

Voćni sok: Dobar ili loš

"Bebe i mame"

6.4.2018

Vjerovatno ste čuli ili pročitali da voćni sokovi nisu dobri za djecu jer doprinose gojenju. S druge strane, gotovo da i nema djeteta koje ne uživa u okusu voćnog soka zbog čega su roditelji istinski sretni, jer su ovi sokovi izvanredan izvor vitamina. I, eto vas pred velikom dilemom - da li su dobri ili ne za vaše dijete?

Eksperti kažu da nemate razloga za zabrinutost. Najnovije studije pokazuju da umjereno konzumiranje 100 procentnog čistog voćnog soka nema nikakav negativan efekat kada je u pitanju debljanje djece.

Međutim, voćni sokovi obiluju kalorijama, te kao i kod drugih visokokaloričnih napitaka ili hrane, treba biti oprezan i unositi umjerene količine u organizam.

Svom djetetu dajite isključivo čisti sok umjesto zaslađenog ili koktela voćnih sokova. Mada čisti voćni sok i zaslađeni voćni napici mogu sadržavati jednak broj kalorija, iz čistog prirodnog voćnog soka dijete dobija više vitamina i nutrijenata.

Da biste osigurali da vaše dijete ne pije previše soka, pridržavajte se sljedećih preporuka Američke akademije za pedijatriju:

1. Novorođenčadima do šest mjeseci ne bi trebalo davati voćne sokove. Međutim, pedijatri mogu preporučiti manje količine soka u slučaju zatvora kod novorođenčadi.

2. Bebama od šest do 12 mjeseci treba davati tek manje količine voćnog soka. Nastojte izbjeći davanje soka iz flašica, jer to može uzrokovati kvarenje i propadanje zuba.

3. Nakon navršene prve godine može se preći na postepeno uvođenje većih količina soka, ali naravno treba biti oprezan.

Voćni sokovi su također i dobar izbor vitamina C, kalcija i drugih nutrijenata. S obzirom na to da djeca vrlo često bježe od voća, ne vole ga jesti, voćni sokovi predstavljaju izvanredan način unošenja u organizam potrebnih dnevnih količina voća.

Tako je, recimo, dva decilitra voćnog soka jednako jednom obroku voća, no, ne zaboravite da voćni sok ne sadrži vlakna koja sadrži svježe voće. I mada je voćni sok dobar izbor za svako dijete, mnogo je bolje da dijete naviknete da jede svježe voće.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.