PREHRANA

Zabavite se s djecom u kuhinji i za stolom

"Bebe i mame"

8.4.2018

Slatkiši, grickalice, pahuljice i krompirići najdraža su jela djeci. Suočeni s takvom situacijom i najdiscipliniraniji roditelji ponekad će popustiti, zaključujući kako je bolje da dijete pojede nešto, nego ništa - ističe američka dječija nutricionistkinja Harriet Worobey.

Umjesto da se bezuspješno trude uvjeriti djecu da jedu, ona roditeljima savjetuje da na najrazličitije načine pripremaju zdravu hranu, čineći je dostupnom i bliskom malim ukućanima.

Pri obrocima je važno poslužiti se i ponekom sitnom lukavštinom, smatra Worobey.

Djeci je mjesto u kuhinji!

Pogrešno je tjerati djecu iz kuhinje tokom pripreme jela. Njihovo učešće važan je prvi korak u prihvatanju nove hrane. Godinama promatravši 600 djece, od koje su samo neka pohađala radionice kuhanja, tvrdnju su potkrijepili i naučnici Univerziteta Columbia. Djeca koja su kuhala rado su naručivala poznata jela. Ostala su ih djeca većinom odbijala.

Ne podmićujte!

Druga je najčešća roditeljska greška tjeranje djece da probaju jelo, pa čak i uz nagradu, pokazale su studije. Naučnici Pensilvanijskog univerziteta testirali su djecu tražeći od njih da jedu povrće i piju mlijeko, zauzvrat im nudeći nagrade.

Djeca koja su prihvatila nagrade poslije su izrazila odbojnost prema povrću i mlijeku. Umjesto podmićivanja, ponudite dijete hranom, ali ne bunite se ako ne želi. Budite neutralni.

Je li slatko što je zabranjeno?

Zabrane ne "pale", pokazale su studije. Uskratite li mu neku vrstu hrane, dijete će je više htjeti te posezati za njom gdje god mu se pruži prilika. Ako ne želite da dijete jede određenu hranu, ne donosite je kući. Radije kupujte zdrave, svježe zalogaje.

Navike su važne!

Djeca često slijede primjer roditelja te će tako najčešće probati hranu koju su vidjeli da jedu majka ili otac. Studije su pokazale da djeca nerijetko jedu ili odbijaju isto voće i povrće kao roditelji. Zato, ako ste na dijeti, pazite da navikama ne utječete na dijete.

Je li povrće dosadno?

Čak i ako izrazito pazite na težinu djeteta, ne poslužujte samo kuhano povrće, ističu nutricionisti. Ukrasite povrće s malo maslaca, umaka, ajvara ili drugog. Djetetovo prihvatanje zdravoga i hranjivog povrća vrijedno je nekoliko kalorija viška.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.