PREHRANA

Kada je vrijeme za prestanak dojenja

"Bebe i mame"

11.4.2018

Nema ni najmanje sumnje da dojenje predstavlja najbolji početak života novog stanovnika zemlje. Nutrijenti koje majka putem mlijeka obezbjeđuje djetetu su zaista obimni, a veza koja se na taj način uspostavlja između majke i djeteta se ne može mjeriti niti porediti sa bilo čim drugim.

Međutim, svi znamo da tome mora doći kraj, jednog dana majka mora prestati sa dojenjem. Odluka o odbijanju je izuzetno ozbiljna, pa nije nikakvo čudo da je donošenje takve odluke povezano sa bezbroj pitanja:

Na koji će se način to odraziti na dijete?

Na koji će se način odraziti na majku?

Kako održavati i njegovati povezanost sa djetetom kada prestanete sa dojenjem?

Sve ovo predstavlja dobar razlog za zabrinutost, no uz malo znanja i uz našu pomoć imat ćete odgovore na sva ta pitanja.

Većina djece doji do prvog rođendana. No, nije mali ni onih majki koje nastave sa dojenjem i nakon prvog rođendana. I sve dok ovo partnerstvo funkcionira, sve je u redu. Međutim, jednog dana se mora prestati sa dojenjem. Učinite taj proces što bezbolnijim.

* Kao prvo smanjite broj dojenja.

* Pokušajte hranjenje dojenjem zamijeniti šoljom soka ili vode.

* Ne morate u zamjenu ponuditi šolju mlijeka.

* Naravno, ne smijete to učiniti naglo. Pokušajte smanjiti broj dojenja postepeno, jer bi to za dijete bilo suviše dramatično i mnogo teže privikavanje na promjene.

* I vi ćete, prestankom dojenja, doživjeti određene hormonalne i psihičke promjene.

* U emotivnom smislu ćete osjetiti jednu vrstu emotivnog gubitka. Gubitak tijesne veze između vas i vašeg djeteta. No, zaista, nemate razloga za brigu. I kada prestanete sa dojenjem, veza između vas i vaše bebe neće ni najmanje oslabiti. Budite ponosni što ste stigli u jednu veliku fazu svog i života svog djeteta.

Naravno, odbijanje od dojenja predstavlja veliku prekretnicu kada je u pitanju ishrana djeteta. Konsultirajte se, pitajte i pružite svom djetetu sve što mu je potrebno.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.