PREHRANA

Priprema hrane za dojenčad: Koju vodu koristiti

"Bebe i mame"

16.4.2018

Većina majki se zasigurno pita da li je sigurno i pouzdano koristiti vodu iz česme u pripremi hrane za bebe koje se hrane na flašicu. Plaše se jer su čule da prevelika količina fluorida može biti štetna za dojenčad.

Američka stomatološka asocijacija je 2006. godine izdala uputstva koja sugerišu da se voda sa česme koja sadrži manje ili veće količine fluora, ne bi trebala koristiti u pripremi hrane za dojenčad.

Treba se podsjetiti da izloženost fluoridu tokom trudnoće potpomaže sprečavanje kvarenja i propadanja zuba tokom djetinjstva, ali i u zrelijoj dobi. Stoga se dodatak fluorida veoma često preporučuje dojenčadi koja se hrane isključivo majčinim mlijekom nakon navršenih šest mjeseci života.

Međutim, ukoliko se hrana za bebe redovno miješa s vodom koja sadrži fluor, to može utjecati na povećanje rizika pojave fleka na zubimja, što je naznaka dentalne fluoroze, to jest blagog oblika fluoroze gleđi.

Fluoroza može pogađati i mliječne i stalne zube djece. Kod djece mlađe od osam godina, kombinirana izloženost različitim izvorima fluorida - voda, hrana, zubna pasta i drugi proizvodi, doprinosi razvoju dentalnog fluorida.

Ukoliko u pripremi hrane za dojenčad koristite vodu bez hlora, kao što je prečišćena, dejonizirana ili destilirana voda, vaš ljekar će zasigurno preporučiti da svojoj bebi već nakon navršenog šestog mjeseca uključite dodatke sa fluoridom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.