PREHRANA

Poslije jela beba mora podrignuti

"Bebe i mame"

16.4.2018

Da li vaša beba bljucka i povraća nakon svakog hranjenja? Nije prijatno, ali odmah ćemo vas rasteretiti - nemate razloga za brigu. Bljuckanje i povraćanje rijetko označava neki ozbiljan zdravstveni problem. Sve dok beba djeluje zdravo i dok normalno dobija na težini, nema razloga za brigu.

Šta se dešava kada beba bljucka i povraća

Ako pri ruci imate gazicu, nećete imati problema ako beba iznenada bljucne. Gotovo sve bebe povremeno bljuckaju, a nije mali broj ni onih koje to redovno čine.

Ventil između jednjaka i stomaka je zadužen za držanje hrane u stomaku, to jest tamo gdje i pripada. Dok se ovaj ventil ne razvije, može se povremeno javljati bljuckanje i povraćanje, pogotovo ukoliko u rukama imate malog "proždrljivka" koji nema mjeru, jede malo previše ili se tokom dojenja i hranjenja naguta previše zraka.

Ukoliko se radi o umjerenom bljuckanju, ne bi trebalo biti nikakvih problema. Ono neće uzrokovati kašljanje, davljenje hranom ili neku drugu vrstu nelagode, čak i ukoliko se desi tokom spavanja. Beba najčešće nije ni svjesna da nešto curi iz njenih usta.

Bebe koje se hrane prirodnim putem, dakle bebe koje doje, manje i rjeđe bljuckaju od beba koje se hrane na flašicu, prije svega zahvaljujući činjenici da se takve bebe rijetko prejedu i da se rijetko nagutaju previše zraka tokom dojenja.

Većina beba jednostavno vremenom preraste ovaj problem, najčešće već kada nauči sjediti i jesti čvrstu hranu. To se kod većine beba dešava već nakon šestog mjeseca.

Šta vam je činiti

Mada ne postoji pouzdan način za potpuno eliminiranje i sprječavanje ove pojave, nudimo vam nekoliko sugestija koje mogu biti od pomoći:

* Ne paničite! Svakom hranjenju bebe pristupajte opušteno i mirno. Nahranite bebu prije nego što se uspaniči u strahu da neće dobiti svoj obrok.

* Bebu hranite sjedeći! Bebu uvijek hranite u sjedećem položaju, vodeći pri tome računa o njenom položaju, nemojte se s njom igrati dok je hranite, jer i to može uzrokovati bljuckanje i povraćanje.

* Obavezno je podignite da podrigne! Podrigivanje nakon svakog obroka znači da će beba izbaciti višak zraka. Uspravite bebu pridržavajući joj glavicu rukama. Izbjegavajte oslanjanje bebine glave preko svog ramena, što većina majki redovito radi, jer i na taj način vršite pritisak na bebin abdomen.

* Provjerite rupicu na flašici! Ukoliko bebu hranite na flašicu, vodite računa da rupica na cucli flašice bude odgovarajuće veličine. Ukoliko je rupica prevelika, sadržaj flašice će izlaziti prebrzo i zagušiti bebu.

* Isto tako, ukoliko je rupica premalena, beba će se nagutati zraka i zasigurno će se unervoziti, jer ne može izvući hranu.

6 razloga za zabrinutost

Kontaktirajte pedijatra ukoliko se kod vaše bebe pojavi neki od sljedećih simptoma:

1 Beba ne dobija ne težini;

2 Beba intenzivno povraća, tako da izbacuje sve iz sebe;

3 Pokazuje da je pretjerano gladna između hranjenja;

4 Na pelenama primjećujete da mnogo manje mokri i djeluje pospano i apatično;

5 Ima neke druge simptome bolesti kao što su groznica, dijareja ili otežano disanje;

6 Povraća zelenu ili smeđu tečnost.

Liječenje će ovisiti od uzroka problema. Obično su od velike pomoći posebne tehnike hranjenja. U nekim se slučajevima mogu koristiti i određeni medikamenti ukoliko je riječ o redovnom intenzivnom povraćanju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.