PREHRANA

Zdrav sendvič i topli čaj - idealan obrok

"Bebe i mame"

21.4.2018

Djeca obično vole čajeve, bili oni biljni ili voćni. Uz sendvič, koji ako upotrijebite zdrave mliječne napitke i svježe povrće, može biti zdrav, eto idealnog obroka za vaše malene.

Čaj osigurava organizmu potrebne mikroelemente (minerale...), potrebnu količinu vode, i to prokuhane (mekane) vode koja lakše prodire u međućelijski prostor te ujedno brže i efikasnije čisti organizam od nakupljenih toksina.

Čaj grije, sprečava prekomjerno znojenje, čisti organizam, a poznata je i prevencija od zaraza. To je važno naglasiti za sve, a posebno djecu kod koje je potreba za vodom, mikroelementima i vitaminima nešto veća.

Uz to, voćni čajevi sadrže vitamine, posebno vitamin C, a kako se mogu piti i nezaslađeni, pogodni su osvježavajući napici bez energetske vrijednosti.

* Za čaj upotrebljavajte samo svježu, čistu vodu. Ako je voda tvrda, upotrijebite filtre za odstranjivanje kamenca ili je kratko prokuhajte;

* Čajnik uvijek treba najprije ugrijati;

* Prelijte čaj vrućom vodom i ostavite da odstoji (najbolje dvije do pet minuta) kako bi bio što aromatičniji;

 * Čaj možete poslužiti s limunom ili medom (samo starijoj djeci), kašikom marmelade, breskvama iz kompota ili kriškama narandže.

I djeca, baš kao i odrasli, mogu piti čaj, ali valja paziti da se ne prekorači preporučena doza. Za djecu uzrasta do jedne godine pojedinačna doza smije biti jedna kašika gotovog čaja, od jedne do tri godine - dvije kašike, od tri do šest godina - četiri kašike.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.